Todt már megbánta az ausztriai csapatutasítást - F1VILÁG.HU

Todt már megbánta az ausztriai csapatutasítást

HIRDETÉS

Az FIA jelenlegi elnöke, Jean Todt elárulta, hogy így utólag már nagyon bánja, hogy részese volt a 2002-es Osztrák Nagydíjon történteknek, ami után betiltották a csapatutasítás alkalmazását a Forma-1-ben.


Az FIA jelenlegi elnöke, Jean Todt elárulta, hogy így utólag már nagyon bánja, hogy részese volt a 2002-es Osztrák Nagydíjon történteknek, ami után betiltották a csapatutasítás alkalmazását a Forma-1-ben.

A francia szakembernek, aki akkor még a Ferrari csapatfőnökeként tevékenykedett, aktív szerepe volt abban, hogy botrányba fulladt az említett verseny, ahol Rubens Barrichello mindössze néhány méterrel a célvonal előtt engedte maga elé csapattársát, Michael Schumachert.

Az eset óriási felháborodást váltott ki az egész sportágban, a Ferrarit pénzbírsággal sújtották, majd később – az eset miatt – hivatalosan is betiltották a csapatutasítás alkalmazását a királykategóriában.

Arra a kérdésre, hogy bánja-e a történteket, Todt így felelt a La Stampa c. olasz lapnak: „Természetesen, hiszen így utólag ez könnyel elkerülhető lett volna: Schumacher egyébként is megnyerte volna a bajnokságot az adott évben.”

„Azonban az is igaz, hogy azt is nagyon bánnám, ha mindössze néhány ponttal buktuk volna el a bajnokságot, azokkal a pontokkal, amiket a helycserével megszerezhettünk volna. Persze nem így lett, de ezt előre nem tudhattuk, sajnos.”

Todt azonban hozzátette, hogy Barrichello miatt robbant ki a botrány, hiszen a brazil pilóta egyáltalán nem kezelte megfelelően a helyzetet, és igazából kiprovokálta, hogy vizsgálat induljon csapata ellen az ügy kapcsán.

„Semmit nem kellett volna mondanom neki” – folytatta a szakember. „Már jóval korábban megegyeztünk: ’ha a kiállás után elöl vagy, hezitálás nélkül el kell engedned Schumachert, hogy megszerezhesse a győzelmet.’”

„Rábólintott erre, nem is nagyon tehetett mást, ugyanis egy fizetett pilótának el kell fogadnia bizonyos döntéseket. Nem kevesebb, mint ötvenszer beszéltem vele, és világosan elmondtam neki, hogy mit kell tennie.”

„Csak az utolsó kanyart követően állt félre, a közönség fütyült, Schumi átadta neki a dobogó legmagasabb fokát a pódium ceremónián, és a Ferrari 500 000 dolláros büntetést kapott az előírások megsértéséért.”

Hirdetés

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!