A Toro Rosso és a Honda taktikai motorcserékről egyeztet

Fotó: Scuderia Toro Rosso
MONTMELO, SPAIN - MARCH 08: Pierre Gasly of France and Scuderia Toro Rosso driving the (10) Scuderia Toro Rosso STR13 Honda on track during day three of F1 Winter Testing at Circuit de Catalunya on March 8, 2018 in Montmelo, Spain. (Photo by Dan Istitene/Getty Images)

A Toro Rosso csapatfőnöke, Franz Tost a minap egy interjúban arról beszélt, könnyen lehet, hogy egyeztetnek majd motorpartnerükkel, a Hondával arról, hogy taktikai motorcseréket hajtanak végre a 2018-as évad során.

Nem kizárt ugyanis, hogy több motort felhasználva teljesítménybeli előnybe kerülhetnek – idén ugyanis már csak 3 erőforrást lehet büntetlenül felhasználni, így a fejlesztések bevetésére is korlátozott lehetőségek állnak rendelkezésre, nem is beszélve arról, hogy minél idősebb egy motor, annál kisebb teljesítményt ad le.

A gyártók keményen dolgoztak a télen azon, hogy felkészüljenek a kihívásra, Franz Tost szerint azonban tény, hogy folyamatosan veszítenek majd teljesítményükből a V6-os motorok, ahogy közelednek élettartamuk vége felé.

Ez pedig abszolút okot szolgáltathat arra, hogy megvizsgálják a taktikai motorcserék lehetőségét.

„Elérkezik majd egy olyan periódus, amikor ki kell derítenünk, hogy nem jobb-e nekiindulni egy új erőforrással a mezőny végéről ahelyett, hogy egy olyan motort használunk, amiben már 3000-4000 km van, és mellyel már elkezdünk veszíteni a motorerőből egy-kétszáz kilométer után” – mondta Franz Tost, a Toro Rosso csapatfőnöke a Motorsport.com-nak.

„Szóval majd meglátjuk. De elárulhatom, hogy lesznek ilyen jellegű egyeztetéseink. Nem tudom, hogy mikor, de lesznek.”

Tost szerint őrület, hogy idén már csak 3 erőforrást lehet felhasználni.

„Tavaly a gyártók 4 erőforrással és kevesebb versennyel próbálkoztak, idén viszont több verseny lesz és kevesebb motort. Én csak annyit tudok erre mondani, hogy totális őrület ez a szabály.”
„De a Ferrari a változtatás ellen volt, mert mások szerettek volna 4 motort használni. Ők úgy gondolták, hogy előnyükre válik, ha csak 3 használható. És mivel ez van leírva a szabálykönyvben, együtt kell élnünk vele.”

„El kell fogadnunk – de azt nem tudjuk, hogy végül hány erőforrásra lesz szükségünk.”

Korábban egyébként a Renault F1-es főnöke, Cyril Abiteboul is azt mondta, jó esély van rá, hogy taktikai motorcserékhez folyamodnak majd a szezon során a teljesítmény növelése érdekében.”

Maradj még, olvasd el ezeket is!

 

 

Kapcsolódó cikkek

Friss hírek

 

 

 

 

 

 

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!