Megosztás:

Tovább szigorodik az F1-es rádiótilalom

Újabb rádióüzenetek kerültek tiltólistára.
Újabb rádióüzenetek kerültek tiltólistára. © Renault Sport F1 Team

A vártnál szigorúbb rádiótilalom lép életbe a Forma-1 évadnyitó futamán, az Ausztrál Nagydíjon – erősítette meg a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA).

Bár a sportot irányító testület már régóta tervezte a szigorítást, a nemrég nyilvánosságra hozott lista bizony sokakat meglepett.

A királykategória csapata nemrég kapták készhez az FIA azon dokumentációját, melyben a szövetség azt taglalja, miféle rádiókommunikáció lesz tiltott a csapat és a versenyzők között a 2016-os idény során.

Az FIA világossá tette, a szigorításokat mindenfajta kommunikációra vonatkoznak, beleértve a rádiót és a bokszutca falán történő táblázást is.

Szigorítás, hogy a csapatok csak akkor figyelmeztethetik a versenyzőt egy autóval kapcsolatos kritikus problémáról, ha az adott alkatrész vagy rendszer problémája közvetlen és adott esetben a verseny végét jelentheti a pilóta számára.

A köridőkre és szektoridőkre vonatkozólag a versenyzőt csak saját teljesítményérő informálhatják, a versenyzőnek pedig csak abban a körben szólhatnak a kerékcseréről, amelynek végén ki kívánják hívni őt.

A decemberben kiküldött listáról továbbá az FIA számos, akkor még engedélyezett üzenetet törölt, így idén már az alábbi szigorítások is életbe lépnek:

- nem szólhatnak a versenyzőnek arról, hogy tartson távolságot a többi autóhoz képest az időmérőn, hogy tiszta kört kezdhessen meg
- nem eshet szó a következő kiállásnál történő gumiválasztásról
- a versenyzőket nem tájékoztathatják arról, hogy a riválisok hány kört tettek meg egy szett abronccsal
- a versenyzőket nem tájékoztathatják a riválisok gumiválasztásáról
- a versenyzők nem kaphatnak információkat a riválisok várható stratégiájáról
- a versenyzőknek nem szólhatnak az ún. ’biztonsági autós ablakról’
- a versenyzőket nem figyelmeztethetik a pályaelhagyásokra
- a versenyzőknek nem szólhatnak a hátralévő körök számáról

A sportot irányító testület emellett kijelentette, nem fogja engedni, hogy a csapatok kódolt üzeneteket használva, virágnyelven tudassák versenyzőikkel a tiltott információkat. Ha ilyen történik, az a Sportszabályzat 20.1-es cikkelyének megszegése lesz, és közvetlenül jelentik majd a stewardoknak.

MEGOSZTÁS:

Ezt olvastad már?

A legkisebb hibára is kegyetlenül le fog csapni a Ferrari Forma-1-es csapata 2016-ban –...

Hozzászólások

( komment)