Trulli: A tökéletes megbízhatóság árt a Forma-1-nek - F1VILÁG.HU

Trulli: A tökéletes megbízhatóság árt a Forma-1-nek

HIRDETÉS

Jarno Trulli, a Team Lotus veterán versenyzője úgy véli, a tökéletesen megbízhatóra fejlesztett F1-es versenyautók rendkívüli módon ártanak a Forma-1-nek.


Jarno Trulli, a Team Lotus veterán versenyzője úgy véli, a tökéletesen megbízhatóra fejlesztett F1-es versenyautók rendkívüli módon ártanak a Forma-1-nek.

A száguldó cirkusz mezőnye újabb rekordot állított fel az elmúlt hétvégén: az Európa Nagydíjon rajthoz állt 24 versenyző ugyanis egytől-egyik eljutott a kockás zászlóig, ami azt jelenti, hogy sem műszaki, sem egyéb okból bekövetkezett kiesés nem tarkította a futamot.

„Megdöntöttünk egy korábban elképzelhetetlennek hitt rekordot Valenciában: 24 autó, mely elrajtolt, egytől-egyig célba is ért. Nem voltak műszaki hibák, kieséses, balesetek” – írta Trulli a Repubblica című olasz lapban vezetett rovatában.

„Narain [Karthikeyan] az első versenyző a Forma-1 történetében, aki huszonnegyedikként ért célba. Hogy ez pozitív vagy negatív rekordnak számít-e, az függ az adott versenyzőtől, illetve céljaitól. Én annyira talán nem kedvelném.”

„Ez a rekord egy kicsit paradox és pontosan jelez is valamit: a valenciai versenyen Sebastian Vettel mellett úgy gondolom, egy másik győztes is volt, mégpedig a technológia. Azt követően, hogy az elmúlt években ellentmondást nem tűrően legyőzte az emberi tényezőt, most a kiszámíthatatlanság ellen vívott csatát és könyörtelenül megnyerte. Egy olyasvalami felett diadalmaskodott, amit mi a sportban műszaki hibának hívunk.”

Trulli elmondta, a tökélyre fejlesztett versenyautók semmiképp nem tesznek jót a Forma-1-nek, és nem véletlen az sem, hogy az elmúlt hétvégén a szezon eddigi legunalmasabb versenyét láthattuk.

„10-15 évvel ezelőtt, amikor én elkezdtem versenyezni a Forma-1-ben, akkor a versenyző tudta, hogy elrajtolhat, arról viszont fogalmas sem volt, hogy hogyan fejezi be a futamot. Valójában még azt sem tudta, hogy befejezi-e. Ehelyett már a megbízhatóság tulajdonképpen normává vált: az autóknak négy kerekük van és megbízhatóak. A gyártók tökélyre fejlesztették a minőség-ellenőrzést, egyetlen apró részletet sem bíznak a véletlenre.”

„Ez két dolgot jelent: az első, hogy egy kiscsapatnak érzékelhetően kevesebb esélye van a pontszerzésre. A második, hogy a Forma-1 kevésbé vonzó így. Egyáltalán nem véletlen, hogy a valenciai futam eddig a szezon legunalmasabbja volt.”

Hirdetés

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!