Túlterherli csapatfőnökét a Ferrari F1-es csapata? - F1VILÁG.HU

Túlterherli csapatfőnökét a Ferrari F1-es csapata?

HIRDETÉS
A korábbi Forma-1-es versenyző, Gerhard Berger szerint a Ferrari csapatánál fennáll a veszélye annak, hogy túlterhelik csapatfőnöküket, Mattia Binottót.
Fotó: Scuderia Ferrari

Az olasz szakembert – aki hosszú ideig a csapat technikai igazgatójaként tevékenykedett – januárban nevezték ki a csapatfőnöki pozícióra, Maurizio Arrivabene helyét vette át.

A Ferrari remek formában teljesített az előszezonban, az évad első három versenyén azonban nem sikerült győznie.

A maranellói istállóval korábban öt versenyt megnyerő Gerhard Berger szerint a Mercedes és a Red Bull csapaton belül felépített struktúrája jobban működik.

„Az az általánosság a Ferrarinál, hogy valaki felelősséget kap – és megkap minden felelősséget” – mondta Mattia Binotto csapatfőnökkel kapcsolatban.

„Ha megnézzük a Red Bull, láthatjuk, hogy ott van egy géniusz, Adrian Newey. És van egy alkalmas csapatfőnök, Christian Horner. És aztán ott van a cápa, Helmut Marko.”

„A Mercedesnél pedig Toto Wolff, egy igazán alkalmas vezető. És motorfronton ott van egy géniusz, Andy Cowell. Aztán Niki Lauda – aki most sajnos nincs itt [jelenleg lábadozik – a szerk.].”

„A Ferrarinál csak Binottót látni. Nem tudom, hogy ez elég-e. Szerintem Binotto egy remek technikai szakember. De fontos, hogy ne szánjon túl sok időt a politikai eszmecserékre, meg ilyesmikre, hogy aztán ne maradjon elég idő a fő dologra, amiben jó.”

Berger rámutatott arra, az 1990-es évek végén, illetve a 2000-es évek elején a Ferrarinál is számos szakember osztozott a lényegi feladatokon – a csapat pedig Michael Schumacherrel bajnoki címeket nyert.

Akkor Ross Brawn technikai igazgatóként, Rory Byrne pedig főtervezőként dolgozott Maranellóban, mindketten a Benettontól követték Schumachert. Az istállót pedig Jean Todt irányította.

Hirdetés

„A legfőbb erőssége az volt, hogyan tegyen össze embereket, hogy a legtöbbet hozza ki belőlük” – mondta Schumacherrel kapcsolatban Berger.

„Amikor ő a Ferrarihoz került, azt mondta: ’Ross, te jössz velem, Rory, te is jössz velem’. Ebben ő nagyon jó volt, és ez az előnye Sebastiannal [Vettel] szemben is. Michael fantasztikus volt abban, hogy embereket toborozzon a csapatának.”

„Szóval ott volt Rory, a géniusz, ott volt Ross, illetve Jean Todt is – utóbbi a politikai dolgokért és a szabályokért felelt.”

„Egyszerűen nem tudom, ki fog ellátni bizonyos feladatokat a Ferrarinál, mert ha minden Binottóra hárul, az egy kicsit nehéz lesz.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!