Hírek

Új gyártók is érdeklődnek a Forma-1 iránt, Todt szerint sürgős döntés kell

Fotó: Renault

Jean Todt, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke azt mondja, mihamarabb döntést kell hozni arról, hogy a Forma-1-ben milyen motorszabályok lesznek érvényesek 2021-től.

A sportot irányító testület korábban már bejelentette, hangosabb, olcsóbb és kiegyenlítettebb erőforrásokat szeretne, nemrég pedig nyilvánosságra hozta konkrét terveit is.

Eszerint megtartanák a jelenlegi, 1,6 literes V6-os turbó-formulát, ám a hőenergia-visszanyerő rendszertől [MGU-H] megszabadulnának, és szigorításokat vezetnének be annak érdekében, hogy kordában tartsák a költségeket.

A javaslatokkal nem mindenki értett egyet, köztük van a Renault és a Mercedes is, sőt, a Ferrari kijelentette, ha nem lesznek megfelelőek az új regulák, kivonul a Forma-1-ből.

Todt azt mondja, nem igazán érti a kritikákat, mert közösen hozták meg a döntést. A szakember szerint viszont fontos lenne, hogy mihamarabb dűlőre jussanak, mert szeretnének új gyártókat is bevonni, például az Aston Martint, vagy a Cosworth-t.

„Sajnos egyeseknek nagyon szelektív a memóriájuk” – mondta az FIA elnöke.

„Néhány hónappal ezelőtt mindannyian leültünk egy asztalhoz és egyhangúlag megállapodtunk a motor bizonyos adaptációjában a jövőre vonatkozóan. Szóval szeretném, ha tiszteletben tartanák mindazt, amiben megegyeztünk.”

Todt reméli, hamarosan véglegesíthetik majd az új motorformulára vonatkozó előírásokat, és választ tudnak adni a Forma-1 iránt érdeklődő gyártóknak. Az FIA elnöke beszélt arról is, nem szeretné, ha a jelenlegi gyártók közül valaki távozna.

„Tárgyaltam már néhány potenciális érkezővel. Szívesen jönnének, de tudni szeretnék, mik a játékszabályok. Szerintem ez érthető elvárás, és mihamarabb választ is kell adnunk nekik. Úgyhogy optimista vagyok, hogy hamarosan megoldást találunk.”
„Értelemszerűen nem akarunk elveszíteni senkit.”

Szólj hozzá!


Ezt olvastad már?
Ezt olvastad már?
A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke, Jean Todt szerint a Ferrarinak el kellene veszítenie vétójogát a Forma-1-ben. Az olasz istállónak…