HírekKiemelt

Változhat az F1-es rajtrács! 4 autó az első sorban?

Fotó: Pirelli

A Forma-1 elöljárói vizsgálják annak lehetőségét, hogy a jövőben átalakítják a rajtrácsok formáját annak érdekében, hogy izgalmasabb és érdekesebb rajtokat láthassunk.

Mindezt a Williams korábbi technikai igazgatója, Pat Symonds árulta el, aki jelenleg együtt dolgozik azzal a munkacsoporttal, mely Ross Brawn irányítása mellett a Forma-1 jövőbeli irányát igyekszik meghatározni.

Symonds elárulta, az F1 a virtuális világban, az eSportsban tesztel különféle szabálykoncepciókat.

„A virtuális környezetet kívánjuk felhasználni arra, hogy teszteljük ezeket a regulákat” – mondta. „Utána pedig meg tudjuk nézni a statisztikákat.”

„Ez lehetőséget kínál arra, hogy csináljunk bizonyos dolgokat, melyeket egyébként nem tudnánk könnyen szimulálni.”

„Mondok egy példát, amin gondolkodunk idén: évek óta a Forma-1-es rajtrács formátuma nem változott. Tudjuk, hogy az egyik problémánk, hogy a leggyorsabb autókat odatesszük a rajtrács elejére, és elszeparáljuk őket.”

„Nem mindig volt így – volt idő, amikor az autók két lépcsőben rajtoltak el, és volt idő – erről van egy fotó a londoni irodámban, talán Monzából –, amikor négy autó volt az első sorban.”

„Mi lenne, ha újra megcsinálnánk? De nem könnyű szimulálni ezt. Viszont odamehetünk az eSport-részlegünkhöz, és azt mondhatjuk, ’figyeljetek, srácok, változtassunk a rajtrácson, és csináljunk 20 versenyt’.”

„Nem kell 300 km-es versenyeknek lenniük. Csak az első 3 kör érdekel minket. Aztán meglátjuk, mi történik. Vajon több izgalom lenne az első körben, vagy óriási baleset az egyes kanyarban?”

„Ha ezt megnézzük, és megvizsgáljuk a statisztikákat, elkezdhetjük megérteni a dolgokat.”

Fotó: Matt Reid

Symonds emlékeztetett arra, nem szabad elkapkodniuk a döntést, hiszen az időmérős szisztéma 2016-os átalakítása is balul sült el.

„Talán emlékeznek rá, pár éve valaki, aki már nincs itt az F1-ben, úgy döntött, hogy jó lenne, ha megváltoztatnánk az időmérők menetét, és hirtelen meg is csinálták. Nem volt szimuláció, vagy ilyesmi.”

„Néhányan, akik rendelkeztek kétszámjegyű IQ-val, megnézték, és azt mondták, hogy ez katasztrófa lesz, és biztosak voltak ebben. Mégis változtattak, és katasztrófa lett.”

„Hogy történhet ilyen? Nem hagyhatjuk, hogy ilyesmi ismét előforduljon.”

Szólj hozzá!


Ezt olvastad már?
Ezt olvastad már?
Daniel Ricciardo is tiszteletét tette Brendon Hartley esküvőjén. Ahogyan arról csütörtökön már írtunk, a Toro Rosso újonca, illetve párja, Sarah…