A versenybíró elárulta, miért nem büntették Vettelt

Großer Preis von China 2017, Sonntag - Wolfgang Wilhelm
Großer Preis von China 2017, Sonntag - Wolfgang Wilhelm, Shanghai, start, standing start

A múlt hétvégi Kínai Nagydíjon versenybíróként tevékenykedő Mika Salo elárulta, miért nem büntették meg Sebastian Vettelt a látszólag szabálytalan rajtrácsra való felállás miatt.

A Ferrari német versenyzője nem a rajtkockában állt meg a sanghaji verseny rajtjánál, hanem a fehér vonalakat versenyautója kerekei közé vette, hogy a vizes pályán elkerülje azok túlzott kipörgését.

Bár a stewardok megvizsgálták Vettel akcióját, végül nem büntették meg – Mika Salo pedig azt is elmondta, miért nem.

„Az ilyen esetekben megvizsgáljuk a büntetés lehetőségét” – mondta a finn a Turun Sanomat című lapnak.

„Monacóban például – ahol ferde a rajtrács – minden esetben büntethetnénk a versenyzőket… Mivel létezik egy ilyen anomália, úgy döntöttük, futni hagyjuk Vettelt. Figyelmeztethettük volna őt, de jobb lenne, ha egyértelműbb szabályaink lennének az ilyen esetekre vonatkozóan.”

Vettel maga a futam után elárulta, nem kockáztatott, hiszen pontosan tudta, hogy mi van leírva a szabálykönyvben.

„Nem akartam a vonalra állni a vizes pályán, és a szabálykönyvben semmi sem írja le azt, hogy nem lehet a versenyautóval a másik oldalára állni”

– magyarázta a szemfüles német.

Az FIA versenybíróinak azért volt dolguk Kínában, Salo elmondása szerint például megbüntethették volna Lance Strollt is a Sergio Pérezzel való ütközésért, ám a stewardok új szemlélete okán erre nem került sor.

„Ha valakit meg lehetett volna büntetni, az Stroll. Az előző kanyarban elegendő helyet hagyott, de aztán becsukta a kaput, amikor már Pérez mellette volt.”

„Én mindig is úgy gondoltam, hogy ez a helyes hozzáállás. Egyszerűen túl sok büntetés volt már. Csak az olyan eseteknél érdemes szankciókat alkalmazni, mint például sárga zászlónál való előzéskor, vagy súlyos szabályszegéskor.”

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS
}

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!