Verstappen: Az F1-nek szüksége lenne egy diktátorra

Fotó: Red Bull Racing
Fotó: Red Bull Racing
A Red Bull ifjú titánja, Max Verstappen azt mondja, a Forma-1-nek szüksége lenne egy diktátorra, hogy kézben tartsa a szabályokat, jelenleg ugyanis a csapatok túlságosan saját érdekeikre fókuszálnak.

Csütörtök este jelentették be, az új, 2021-ben érvénybe lépő regulákat csak októberben véglegesítik, a Forma-1-es csapatok pedig a királykategória vezetőivel addig is folytatják az egyeztetéseket az új regulákról.

„Mindenki a saját érdekében beszél. A Mercedes természetesen elégedett a jelenlegi szabályokkal. Szerintük csak apró módosításokra van szükség. Azok a csapatok pedig, melyek nem szerepelnek jól jelenleg, természetesen más regulákat akarnak, de talán kisebb szavuk van ebben” – mondta Verstappen.

„Ha Ferrari-motor van egy kisebb csapat autójában, akkor az a Ferrari oldalán áll, ha a Mercedes motorja, akkor a Mercedesén. Rengeteg politika húzódik a dolog mögött. Szóval kellene egyvalaki a FOM-nál, vagy az FIA-nál, aki azt mondja, ’oké srácok, ez van!”

Verstappen szerint az F1-ben stabilabb szabályokra lenne szükség ahelyett, hogy folyamatosan változtatnak a regulákon annak érdekében, hogy megváltoztassák az erőviszonyokat, vagy megállítsák egy adott csapat dominanciáját.

„Egy csapat mindig jobb munkát fog végezni az adott szabályokkal, mint a többiek. Szerintem sokkal jobb, ha hosszú ideig változatlanok maradnak a regulák, mert akkor minden összeáll.”

„Egy ponton azt kellene mondani: ezek a szabályok, és ezek is maradnak 10 évig. És 5-6 év után azt látnánk, hogy a mezőny tényleg elkezd összeállni. És azt gondolom, hogyha tavaly békén hagytuk volna a szabályokat, és nem változtattunk volna az első szárnyakon, meg ilyesmi, akkor most szorosabb lenne a küzdelem.”

Miközben a 2021-es szabályok tekintetében a legnagyobb figyelmet az egyenlő pénzügyi feltételek megteremtése jelenti, Verstappen szerint a legfontosabb az lenne, hogy megváltoztassák a gumik karakterisztikáját, illetve azt, ahogy a leszorítóerőt generálják.

„A legnagyobb problémánk nekünk, versenyzőknek, hogy nem nyomhatjuk, amikor valaki mögött autózunk, mert a gumik túlmelegszenek. Nem lehet követni a másikat, mert túl sok leszorítóerőt veszítünk” – magyarázta a Red Bull versenyzője.

„Ezek a legfontosabb dolgok, melyeken változtatnunk kell a nagyobb nézettség érdekében. Bizonyos pályákon 1 másodperccel lassabban is tudsz menni, akkor sem fog megelőzni senki, mert nem lehet követni a másikat.”

Maradj még, olvasd el ezeket is!

 

 

Kapcsolódó cikkek

Friss hírek

 

 

 

 

 

 

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!