Vettel cáfol: Semmit sem veszítettünk a motorerőből!

Sebastian Vettel, Ferrari, Mexico
Fotó: Scuderia Ferrari
A Ferrari négyszeres világbajnoka, Sebastian Vettel határozottan állítja, nem azért veszítettek sebességükből a két héttel ezelőtti Amerikai Nagydíjon, mert a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) által kiküldött technikai direktíva miatt nem tudtak olyan jó motorerőre szert tenni, mint korábban.

Ahogyan arról az F1VILÁG.HU is beszámolt, az austini verseny előtt a Red Bull csapata hivatalos kéréssel fordult az FIA-hoz: az energiaital-gyárosok az üzemanyag-áramlással kapcsolatos szabályok tisztázását kérte a szövetségtől, erre reagálva a sportot irányító testület új technikai direktívát adott ki, melyben megtiltotta az átfolyással való trükközést.

A Ferrari tempója pedig szemmel láthatóan nem volt olyan jó az Amerikai Nagydíjon, mint korábban, bár Mattia Binotto csapatfőnök ezt azzal magyarázta, hogy eltérő leszorítóerő-szintet alkalmaztak.

A Brazil Nagydíj helyszínén, Interlagosban Vettel is megszólalt az ügyben: a német versenyző ugyanazt állítja, mint Binotto. Mégpedig, hogy az FIA új állásfoglalásának semmi köze nem volt a teljesítményükhöz.

„Nem veszítettünk semmit a motorerőből. Szerintem arról van szó, hogy egy kicsit több leszorítóerővel köröztünk, mint a többiek” – mondta a négyszeres világbajnok.

„Az időmérőn az összehasonlítás teljesen világos volt. Nyertünk egy kicsit az egyenesben, bár nem annyit, mint általában. Viszont nem veszítettünk annyit a kanyarokban, mint szoktunk. Nyilván ez a két dolog kéz a kézben jár.”

„A versenyen – nyilván én olyan sokat nem körözhettem, de Charles igen – nem volt olyan jó a tempónk, mint általában. De azt tudom, hogy nem az volt az oka, amit mondogatnak.”

„Nyilvánvalóan vannak más dolgok is, amik a különbséget jelentették, és szerepet játszottak, amiket igyekeztünk megérteni. Volt pár olyan verseny idén, melyeken egyáltalán nem voltunk versenyképesek, úgyhogy nem ez volt az egyetlen. Szóval számunkra a lényeg az, hogy pontosan megértsük, mi is történt, és megbizonyosodjunk arról, nem fordul elő újra – ki akarjuk aknázni ezeket a területeket a következő évre.”

A Red Bull versenyzője, Max Verstappen az austini futam után azt találta mondani a Ferrari teljesítményéről, „így jár az, akinek abba kell hagynia a csalást”. Vettel visszautasította a holland vádjait.

„Szerintem a nagy különbség a múlthoz képest az, hogy most sokak véleményére adnak, miközben régebben ezeket figyelmen kívül hagyták” – mondta a német, akinek „nincs sok mondanivalója” Verstappen kommentárjával kapcsolatban.

„Mindenki azt mond, amit akar. Ha ő ezt gondolja, hát legyen. De nekünk nyilván más a véleményünk. Amellett, hogy egy nagyon jó teljesítményű motorunk van, az autónk is nagyon hatékony.”

„De szerintem e jó jel. Ha a miénk a legjobb motor – bár nem tudom a többi gyártó motorerejének számadatait –, akkor az óriási eredmény. Az elmúlt 5 évben a Mercedes motorja volt a legjobb, mi pedig pár hónapja már előrébb járunk, és remélhetőleg így is marad a következő 5 évben. És nem érdekel, mit gondolnak egyesek, vagy mit mondanak.”

A Brazil Nagydíj előtt egyébként az FIA egy újabb technikai direktívát küldött ki a csapatoknak: ebben a hűtőrendszerben fellelhető folyadékok égéstérbe juttatását tiltotta meg a szövetség. A riválisok gyanúja szerint ez is egy olyan terület lehet, melyen trükközött a Ferrari a szezon során.

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!