Vettel elhappolta a pole-t Hamilton elől Malajziában – F1VILÁG.HU

Vettel elhappolta a pole-t Hamilton elől Malajziában

HIRDETÉS

Sebastian Vettel parádés kört rakott össze a végén, így az élről várhatja a Maláj Nagydíjat. A Red Bull bajnoka mellől Lewis Hamilton rajtolhat, míg a második sorban Webber és Button foglalhat helyet, Alonso előtt.



Sebastian Vettel az edzés utolsó pillanatában megfutott parádés gyorskörével megakadályozta Lewis Hamiltont abban, hogy megszerezze a rajtelsőséget a Maláj Nagydíjon, ahol hihetetlen szoros és kiélezett volt a küzdelem a szombati időmérőn.

Már korán egyértelművé vált, hogy a Red Bull és a McLaren versenyzői közül kerül majd ki az edzés győztese, ugyanis az említett csapatok tempója sokkal jobb volt, mint a riválisoké, akik végül csak egyetlen mért kört teljesítettek az utolsó etapban, mivel csak egy lágy szett gumijuk maradt.

Hamilton szerezte meg az előzetes pole pozíciót kereken 1:35.000-ás idejével, és bár második gyorskörén tovább tudott javítani, mégsem tudta maga mögött tartani Vettelt, aki 1:34.870-es idejével megszerezte idei második rajtelsőségét, így eddig 100%-os az időmérő edzésen.

Mark Webber a harmadik helyre hozta be a másik Red Bullt, három tizeddel lemaradva márkatársa mögött, míg Jenson Button a negyedik helyen landolt, mindössze 21 ezredmásodperces hátrányban az ausztrálhoz képest.

Fernando Alonso valamelyest megmentette a Ferrari becsületét, és az ötödik helyre hozta be autóját, míg csapattársa, Felipe Massa a hetedik helyen landolt.

Az első tíz helyezett a lágy keverékeken kezdi meg a versenyt, melyek a hírek szerint csupán néhány kört fognak bírni, míg a többiek nagy valószínűséggel a keményebb abroncsokat választják, így érdekes taktikázásnak lehetünk majd szemtanúi a vasárnapi versenyen.

——————-

Felhős, páros időjárás fogatta a versenyzőket a szezon második állomásának helyet adó Maláj Nagydíj szombat délutáni időmérő edzésén, ahol a levegő hőmérséklete 30, a pályáé pedig 42 Celsius-fok volt a kezdés pillanatában, 68%-os páratartalom mellett.

Bár korábban úgy volt, hogy eshet az eső – ezzel megkavarva a rajtrácsot – a csapatok és a versenyzők megúszták eső nélkül az egyórás tréninget.

Első etap

Az első húszperces etap nem hozott különösebb meglepetést. Felipe Massa végzett az élen, egy tizeddel megelőzve Lewis Hamiltont, akit Fernando Alonso és Michael Schumacher követett az első négyben.

A Red Bull versenyzői nem hajtották szét az autót, Sebastian Vettel a tízedik, Mark Webber pedig csak a tizenötödik helyen végzett, ám továbbjutásuk nem volt kérdéses a második körbe.

Az edzés felénél piros zászlóval leállították a körözést, ugyanis Sebastien Buemi az egyik egyenesben elhagyta oldalszekrénye borítását, így a pályabíróknak időt kellett biztosítani arra, hogy megtisztítsák a pályát.

A szokásos kiesőkhöz Pastor Maldonado csatlakozott, aki az utolsó pillanatban még befejezte gyorskörét, ám az nem volt elég ahhoz, hogy megverje csapattársát, Rubens Barrichellót, aki így utolsóként jutott tovább az időmérő második szegmensébe.

A Hispania versenyzői ugyan az utolsó két helyen kiestek, mégis örülhettek, mert simán teljesíteni tudták a 107%-ot, így az idei évben először, rajthoz állhatnak a vasárnapi megmérettetésen Sepangban.

Az első etap végén a következő versenyzők búcsúztak: Pastor Maldonado (Williams), Heikki Kovalainen (Lotus), Jarno Trulli (Lotus), Timo Glock (Virgin), Jerome d’Ambrosio (Virgin), Vitantonio Liuzzi (Hispania) és Narain Karthikeyan (Hispania).

Második etap

A második tizenöt perces etap egyértelmű vesztese Michael Schumacher volt, aki az utolsó pillanatban visszacsúszott a tizenegyedik helyre, így a szezonnyitóhoz hasonlóan, most sem jutott be az utolsó, mindent eldöntő körbe.

A McLaren duója, Button és Hamilton parádézott, az első két helyre hozta be versenygépét a Red Bull párosa, Vettel és Webber elé, akiket Alonso követett a Ferrarival az ötödik helyen.

Nico Rosberg a hatodik pozícióban továbbjutott, így egyedüliként képviselhette a Mercedest a harmadik etapban. Az első tíz, továbbjutó sorát Massa, Vitaly Petrov (Renault), Kamui Kobayashi (Sauber) és Nick Heidfeld (Renault) zárta.

A második etap végén a következő versenyzők búcsúztak: Michael Schumacher (Mercedes), Sebastien Buemi (Toro Rosso), Jaime Alguersuari (Toro Rosso), Paul di Resta (Force India), Rubens Barrichello (Williams) és Sergio Perez (Sauber).

Harmadik etap

Érdekesen alakult az utolsó tízperces etap. A McLarennek és a Red Bullnak két szett lágy abroncsa maradt, így az említett alakulatok két gyorskört is teljesítettek, míg a többiek mindössze két perccel a vége előtt hajtottak ki a pályára, egy mért körre.

A végső sorrendet azonban ismét csak a leintés utáni pillanatokban tudhattuk meg. Sokáig úgy volt, hogy Hamilton nem talál legyőzőre, azonban Vettel egy hihetetlenül profi körrel mindenkit maga mögé utasított, így az idei évben már másodszor indulhat az élről a versenyen.

A Red Bull német pilótája mellől Hamilton indulhat, míg a második sorban Webber és Button sorakozhat majd fel. Alonso behozta az ötödik helyre a Ferrarit, mellőle Heidfeld indulhat a Renault-val.

Massa a hetedik lett, míg az első tíz sorát Petrov, Rosberg és Kobayashi zárta.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!