Vettel elhappolta Alonso elől a pole-t Németországban - F1VILÁG.HU

Vettel elhappolta Alonso elől a pole-t Németországban

HIRDETÉS

Sebastian Vettel az idei évben hatodszor indulhat az első rajtkockából, miután két ezreddel ugyan, de megverte a csúcsformában lévő Fernando Alonsót a szombati időmérőn Németországban.



Sebastian Vettel pályafutása során először indulhat az első helyről hazai versenyén a Forma-1-ben, miután megszerezte a pole pozíciót a szombati időmérőn, ahol két ezreddel volt gyorsabb Fernando Alonsónál, akinek így be kellett érnie a második hellyel.

Felipe Massa harmadik helye bizonyítja, hogy a Ferrari rengeteget javult az elmúlt időben, és valóban készen áll arra, hogy harcba szálljon a bajnoki címért a szezon második felében.

A negyedik pozícióban Mark Webber végzett a másik Red Bullal, akit a McLaren duója követett, Jenson Button, és Lewis Hamilton sorrendben.

A nagy visszatérő Michael Schumacher pedig ezredeken csúszott csak el, de végül nem jutott be az utolsó etapba hazai közönsége legnagyobb bánatára.

Felhős, hűvös idő fogadta a mezőnyt a szezon tizenegyedik állomásának helyet adó Német Nagydíj szombati időmérő edzésén, ahol a levegő hőmérséklete 21, a pályáé 24 Celsius-fok volt a kezdés pillanatában.

Első etap

Az első húszperces etap legnagyobb meglepetése egyértelműen az volt, hogy a Force India olasz versenyzője, Vitantonio Liuzzi hat perccel a kezdés után, a célegyenesre ráfordító kanyart szélesen vette, elvesztette autója felett az uralmát, és a betonfalba csapódott.

Mivel rengeteg törmelék került a pályára, az edzést megállították, és közel tízperces közjáték után váltott újra zöldre a boxutca kijárata. Liuzzi szerencsére nem sérült meg, de komoly feladat elé állította szerelőit, akik nem sokat fognak aludni az éjszaka folyamán, hiszen teljesen újra kell építeni versenygépét.

Hirdetés

Az edzést egyébként Alonso nyerte meg, és egyedüliként ment be 1:15 alá. A Ferrari spanyol pilótája mögött három tizeddel lemaradva Vettel végzett, akit Massa, és Webber követett az első négyben, hasonlóan, mint a délelőtti szabadedzésen.

Hamilton az ötödik helyre hozta be a McLarent, aki mögött Robert Kubica (Renault), és Button (McLaren) futott be.

Schumacher egy tizeddel ugyan, de jobb volt csapattársánál, Nico Rosbergnél, míg Liuzzi korai kiesése után már tudni lehetett, hogy ki az a további hat versenyző, aki nem gördülhet pályára a második etapban.

Az újonc csapatok közül ismét a Lotus bizonyult a leggyorsabbnak, Jarno Trulli alig egy másodperccel maradt csak el az előtte továbbjutó Jaime Alguersuaritól. A Virgin brazil versenyzője, Lucas di Grassi pedig felvezető köre után már nem tért vissza a pályára, vélhetően egy technikai probléma miatt.

Az első etap végén a következő versenyzők búcsúztak: Jarno Trulli (Lotus), Heikki Kovalainen (Lotus), Timo Glock (Virgin), Bruno Sennna (HRT), Vitantonio Liuzzi (Force India), Sakon Yamamoto (HRT), és Lucas di Grassi (HRT).

Második etap

Ahogy az lenni szokott, az utolsó pillanatok ismét nagyon izgalmasak voltak a második, tizenöt perces edzésen.

Sokáig úgy tűnt, hogy a Mercedes versenyzői képtelenek lesznek továbbjutni hazai pályán a harmadik körbe, ám nem sokkal a leintés előtt mindketten bejöttek az első tízbe, kettejüket mindössze nyolc ezred választotta csak el egymástól, Rosberg javára.

Az öröm azonban elmaradt, mert az utolsó pillanatokban Nico Hülkenberg feljött a kilencedik helyre a Williamsszel, így Schumachernek idő előtt búcsúznia kellett, és csak a tizenegyedik helyről, a középmezőnyből vághat neki a vasárnapi versenynek.

Érdekes megjegyezni, hogy a nagycsapatok már a második etapban feltette autóira a lágyabb keverékeket, és versenyzőik azokon teljesítették leggyorsabb köreiket.

Alonso egyébként 1:14.081-es idejével megnyerte a második etapot, a Red Bull duója, Vettel és Webber előtt, akiket Massa követett a negyedik pozícióban.

A McLaren pilótái, Hamilton és Button az ötödik, illetve a hetedik helyre hozták be autóikat, közéjük Rubens Barrichello ékelődött be a hatodik helyen a Williamsszel. Kubica pedig megmentette a Renault becsületét, és a nyolcadik helyen bejutott a harmadik körbe.

Az első tíz sorát két német, Hülkenberg, és Rosberg zárta.

A második etap végén a következő versenyzők búcsúztak: Michael Schumacher (Mercedes), Kamui Kobayashi (Sauber), Vitaly Patrov (Renault), Adrian Sutil (Force India), Pedro de la Rosa (Sauber), Jaime Alguersuari (Toro Rosso), és Sebastien Buemi (Toro Rosso).

Harmadik etap

Az utolsó tízperces, mindent eldöntő etap komoly izgalmakat hozott. Már-már úgy tűnt, hogy megszakad a Red Bull menetelése, és Alonso megszerzi a Ferrari első pole pozícióját az idei évben, mikor az utolsó utáni pillanatban Vettel előhúzott valamit, és két ezreddel megverve ellenfelét, megszerezte idei hatodik rajtelsőségét.

Alonso mögött csapattársa, Massa végzett a negyedik helyen, míg a McLaren duója, Jenson Button és Lewis Hamilton a harmadik sorból vághat neki a vasárnapi megmérettetésnek.

Érdekes megjegyezni, hogy a hétvégén eddig rendre Hamilton volt a gyorsabb, ám úgy tűnik, Button megoldást talált korábbi problémáira, és megelőzte csapattársát, így a pálya tisztább oldaláról várhatja a futam rajtját.

Kubica a hetedik helyre hozta be a Renault-t, míg az első tíz sorát, Barrichello, Rosberg, és Hülkenberg zárta.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!