Verstappen vs. Ocon

Vettel időmérős incidense: Döntöttek a versenybírók

Fotó: Scuderia Ferrari
Figyelmeztetéssel és 25 ezer eurós pénzbírsággal megúszta időmérős incidensét a Ferrari négyszeres világbajnoka, Sebastian Vettel.

Figyelmeztetéssel és 25 ezer eurós pénzbírsággal megúszta időmérős incidensét a Ferrari négyszeres világbajnoka, Sebastian Vettel.

A német versenyzőt azt követően idézték be a stewardok, hogy a Brazil Nagydíj időmérő edzésének második etapjában [Q2] nem követte az utasításokat akkor, amikor kihívták őt mérlegelésre a bokszutcában.

Vettelt azért kezdték el vizsgálni, mert az FIA szakembereinek kérése ellenére a gyanú szerint nem állította le autójának motorját, amikor pedig elindult, károkat is okozott a mérőberendezésben.

A versenybírók kiadott közleményükben azt írták, Vettel megállt az FIA garázsa előtt, és valójában a motort is leállította, habár nem akkor, mint általában az ilyen procedúrák során. Vettel így lényegében nem szegte meg a Sportszabályzat 29.1-es cikkelyét.

Az FIA szakemberei viszont a mérlegelés során instrukciókat adtak Vettelnek, hogy megfelelően és biztonságosan el tudják végezni a folyamatot. A versenybírók rámutattak arra, Vettel akkor nem állította le a motort, amikor a szakemberek a mérlegelő berendezés felé irányították, és az elé helyezett bólyát is feldöntötte.

Ekkor a „Fékezz!” feliratú táblával adott neki instrukciókat az egyik ott álló szakember, és bár Vettel nem hajtott neki, kitessékelte őt az útból, miközben hajtott fel a mérlegre. Ezt követően állította le a motort.

Miután a mérlegelést megejtették, Vettel nem várta meg, hogy autóját letolják a berendezésről, és bár a stewardok elismerik, a német félreérthette az instrukciókat, újraindította autójának motorját, és lehajtott a mérlegről. Ez nem felel meg az ilyenkor előírt procedúrának, hiszen a berendezés megsérülhet, és ez meg is történt.

Bár senki sem sérült meg attól, hogy a mérleg elemeit az elinduló autó „kirúgta” maga alól, és a versenybírók állítása szerint Vettel nem agresszíven hajtott le, a mérlegelési procedúrát azért alakították ki így, hogy veszélyes szituációk ne keletkezhessenek.

A versenybírók végül mindezek tudatában döntöttek a megrovás, illetve a 25 ezer eurós pénzbírság mellett.

A stewardok végül úgy döntöttek, Vettelt megrovásban részesítik, emellett 25 ezer eurós pénzbírsággal sújtják. A németnek tehát sikerült elkerülnie a rajtbüntetést, így időmérős szereplésének megfelelően a 2. helyről rajtolhat vasárnap.

 

Kapcsolódó cikkek

Az F1-es csapatok barcelonai tesztbeosztása

Hétfőn hivatalosan is megkezdik a felkészülést a 2019-es Forma-1-es idényre a királykategória csapatai. Barcelonában tesztel a száguldó cirkusz mezőnye!

Riportfilm: A Ferrari 2019-es autójának bemutatója

Pénteken egy lenyűgöző prezentáció keretében mutatta be új autóját a Ferrari Forma-1-es csapata. Az SF90-es modellel idén Sebastian Vettel és Charles Leclerc szállhat harcba. A bemutatóról exkluzív riportfilmet készített az F1VILÁG.HU.

Még festésétől is gyorsabb lett az új Ferrari

Pénteken prezentálta 2019-es, SF90-es kódjelű versenyautóját a Ferrari Forma-1-es csapata. Az új modellen számos újítás szembetűnő, ami azonban a legfeltűnőbb, az kétségkívül a matt fényezés.

Friss hírek