Verstappen vs. Ocon

Vettel megköveti a Pirellit, jól döntöttek az olaszok

Fotó: Pirelli
Fotó: Pirelli

A Ferrari német versenyzője, Sebastian Vettel elismerte, „helyes döntést” hozott a Pirelli azzal, hogy vékonyabb futófelületű abroncsokat vitt a Forma-1-es Spanyol Nagydíjra, a korábbi specifikációval ugyanis még gyengébben szerepelt volna az olasz istálló.

Azok után, hogy Vettel sorozatban három rajtelsőséget szerzett, Barcelonában sokat küszködött, és a Mercedes könnyedén szerezte meg a pole pozíciót, valamint vasárnap a kettős győzelmet.

A Pirelli azért változtatott a gumiszerkezeten, mert a téli teszteken a csapatok sokat küszködtek a gumik túlmelegedésével az újraaszfaltozott barcelonai pályán. A gyártó 0,4 mm-rel vékonyabb abroncsokkal érkezett a katalán fővárosba, és ugyanezt a specifikációt viszi majd Franciaországba, valamint Silverstone-ba is.

Vettel a hétvége során arról beszélt, a gumik változása komoly hatással volt a teljesítményre.

A német azonban a barcelonai teszt keddi napján 136 kört tett meg a Ferrarival, ahol mindkét típusú gumival dolgozhatott. Vettel kénytelen volt elismerni, az eredeti típussal még jobban küszködtek volna hétvégén.

„Szerintem elég egyértelmű a dolog. Nyilván általában nincs lehetőség felülvizsgálni ezeket a döntéseket, de a tesztnapon most ezt meg tudtuk tenni. Az eredmény pedig az, hogyha a normál gumikat használtuk volna vasárnap, még rosszabbul szerepeltünk volna”

– mondta a négyszeres világbajnok.

„Szóval szerintem jó döntést hoztak, és a mi hibánk volt, hogy nem tudtunk hasonló degradálódást, vagy élettartamot produkálni, mint a többiek.”

Arra a kérdésre, hogy örül-e Vettel visszajelzésének, Mario Isola, a Pirelli F1-es főnöke így felelt: „Abszolút. Nagyon örülök, nem is tudom eltitkolni! Egy olyan hétvége után, mint a legutóbbi, igen…”

Isola azt mondja, még jóval a Spanyol Nagydíj előtt döntöttek arról, hogy a teszten mindkét gumitípust használhatják a csapatok, hogy „megfelelő összehasonlításokat” végezhessenek.

„A gumik versenyhétvégén való viselkedése a várakozásainknak megfelelő volt” – mondta Isola.

„Magas hőmérsékleten elkerültük a szemcsésedést, ez az információnk a hétvége után. Fontos, hogy a viselkedésről és a versenyzők érzéseiről is visszajelzéseket kapjunk. És nagyon örülök, hogy Sebastian ezeket a dolgokat mondta.”

Fotó: Circuit de Barcelona-Catalunya

Vettel a 4. helyen végzett a Spanyol Nagydíjon, miután a riválisokkal ellentétben kétszer kellett meglátogatnia a bokszot, elmondása szerint ugyanis egy kiállással nem tudták volna teljesíteni a távot.

A barcelonai teszt keddi napján a német a 3. legjobb időt autózta, elmondása szerint pedig a Ferrarinak sikerült jobban megértenie az új abroncsokat.

„Hogy őszinte legyek, nagyszerű, hogy van ez a teszt, és össze tudjuk hasonlítani a gumikat. És szerintem vannak már elképzeléseink, most rajtunk múlik, hogy ezeket megvalósítjuk-e.”

„Az időzítés szempontjából remek ez a teszt. Gyenge hétvégét zártunk, nem voltunk elég gyorsak. Nemcsak arról van szó, hogy nem voltunk gyorsak, hanem nyilván küszködtünk a gumik életben tartásával.”

„És ez a két dolog összefügg. De jó, hogy felül tudtuk vizsgálni a dolgot, most rajtunk múlik, hogy megfelelő lépéseket teszünk-e.”

 

Kapcsolódó cikkek

Mercedes: A Ferrari autójával nincs gond, csak a beállításokkal

A Mercedes motorsport-igazgatója, Toto Wolff azt gyanítja, a Ferrari azért küszködött az évadnyitó Ausztrál Nagydíjon, mert rossz irányba indult el az autó beállításaival. A szakember szerint a maranellóiak idei versenyautója nagyon erős lesz a bajnokság további részében.

Friss hírek