Verstappen vs. Ocon

Vettel nem érti, miért nem fél perccel előbb jött a biztonsági autó

Fotó: Pirelli
Fotó: Pirelli

Bár egyetért a biztonsági autó pályára küldésével, Sebastian Vettel szerint meglehetősen furcsán járt el a versenyirányítás a vasárnapi Kínai Nagydíjon.

A német versenyző jó eséllyel pályázott a győzelemre Sanghajban, ám miután a két Toro Rosso összeütközött a 14-es kanyarban, nem sokkal később pedig beküldték a safety cart, Vettel taktika hátrányba került.

A német, illetve riválisa, Valtteri Bottas ugyanis épp elhajtottak a bokszbejárat mellett, amikor a versenyirányítás döntött a biztonsági autóról – a Red Bullok pedig épp be tudtak hajtani, Daniel Ricciardo így később megnyerte a futamot.

Vettel a verseny után azt mondta, furcsállja, hogy nem volt virtuális biztonsági autós időszak, ráadásul úgy érzi, dönthettek volna kicsit korábban is arról, hogy beküldik a safety cart.

„A biztonsági autó időzítése rosszul jött nekem és Valtterinek, mert nem volt esélyünk reagálni” – mondta a listavezető.

„És a versenyt sem „fagyasztották” be. Egyből beküldték a biztonsági autót, szóval gyakorlatilag kivettek minket a versenyből, és nem volt esélyünk dönteni arról, hogy friss gumikra váltunk-e, vagy pedig kint maradunk.”

„Azt hiszem, 2014-ben Magyarországon hasonló helyzetben voltunk, ott is hátrányba kerültek az élen állók, mert a biztonsági autó akkor jött be, amikor pont elhagyták a bokszbejáratot. Megértem, hogyha történik valami, reagálni kell rögtön, és hogy nem lehet mindig figyelni arra, hogy az autók hogy állnak egymáshoz képest.”

„De volt két körünk, amikor ott voltak a törmelékek a pályán. Miért nem küldték be a biztonsági autót fél perccel korábban? Akkor mindenkinek lett volna lehetősége arra, hogy eldöntse, kihajt-e a bokszba, vagy kint marad.”

Vettel ezzel együtt azt mondja, egyetért azzal, hogy be kellett küldeni a biztonsági autót.

„A különbségeket nem tudom, de azt gondolom, indokolt volt a biztonsági autó, hiszen adni kell a pályabíróknak másfél-két percet arra, hogy letisztítsák a pályát. De szerintem nem helyes úgy beküldeni, hogy azzal teljesen megváltoztatod a verseny képét.”

 

Kapcsolódó cikkek

Mercedes: A Ferrari autójával nincs gond, csak a beállításokkal

A Mercedes motorsport-igazgatója, Toto Wolff azt gyanítja, a Ferrari azért küszködött az évadnyitó Ausztrál Nagydíjon, mert rossz irányba indult el az autó beállításaival. A szakember szerint a maranellóiak idei versenyautója nagyon erős lesz a bajnokság további részében.

Friss hírek