Vettel nyert, Leclercnek nem kedvezett a Ferrari Szingapúrban! - F1VILÁG.HU

Vettel nyert, Leclercnek nem kedvezett a Ferrari Szingapúrban!

HIRDETÉS
A Ferrari német versenyzője, Sebastian Vettel nyerte a Forma-1-es Szingapúri Nagydíjat, megelőzve csapattársát, Charles Leclercet, aki taktikai hátrányba került a versenyen a csapat döntése miatt. A dobogó legalsó fokára Max Verstappen állhatott fel.
GP SINGAPORE F1/2019 -  VENERDI 20/09/2019  
credit: @Scuderia Ferrari Press Office Sebastian Vettel

A pole pozícióból Charles Leclerc vághatott neki a versenynek: a monacói idei ötödik rajtelsőségét szerezte, mellette Lewis Hamilton sorakozott a 2. pozícióban.

A RAJT

Leclerc remekül kapta el a rajt pillanatát, Hamiltonnak pedig védekeznie kellett a 3. pozícióból induló Sebastian Vettellel szemben. A német a nyitókörben keményen támadta a vb-éllovast, a brit azonban határozottan őrizte pozícióját.

A mezőny végéről rajtoló Daniel Ricciardo George Russell-lel koccant össze az 1-es kanyarban, melynek következtében a Williams első szárnya megsérült. Az első körben Nico Hülkenberg is nekiütközött Carlos Sainz autójának, ami miatt mindketten a bokszba kényszerültek.

Fotó: McLaren

A 10. körben Leclerc előnye 1,3 másodperc volt Hamiltonnal szemben, a monacói azonban szemmel láthatóan kontroll alatt tartotta a tempót, hiszen jól tudta, ezt a versenyt nem az elején kell megnyernie. Csak összehasonlításképpen: Leclerc az időmérőn 1 perc 36,217 másodperces idővel szerezte meg a rajtelsőséget, a futam elején pedig 1 perc 49,2 másodperces köröket autózott.

KEZDŐDNEK A KERÉKCSERÉK

Az élmezőnyből Vettel és Verstappen érkezett először kerékcserére a 19. kör végén: mindketten a kemény keverékű gumikat kapták a második etapra. Egy körrel később Leclerc is érkezett a bokszba, Hamiltont viszont kint tartotta a Mercedes. Vettelnek kifizetődött a korai kiállás, Leclerc elé érkezett ugyanis vissza a pályára.

A Mercedes úgy döntött, ameddig csak lehet, kint tartja Hamiltont a pályán. Valtteri Bottas viszont a 22. kör végén megérkezett a bokszba kemény keverékű Pirellikért.

Hamilton a 26. kör végén hajtott végül a bokszba, és Verstappen mögé érkezett vissza a pályára. A vezetést így Antonio Giovinazzi vette át, aki Pierre Gaslyhoz, Daniel Ricciardóhoz és Lance Strollhoz hasonlóan még nem járt a bokszban.

Fotó: Alfa Romeo Racing

Vettel a 29. körben messziről szúrt be Gasly Toro Rossója mellé, és bár a két autó összeért, a német agresszív manővere kifizetődött.

1 körrel később a négyszeres világbajnok Antonio Giovinazzit is megtámadta, és végül átvette a vezetést az olasztól. A másik Ferrarival Leclerc is folytatta a felzárkózást, Ricciardót megelőzve a 4. helyre lépett fel. Nem sokkal később aztán Verstappen is elment az ausztrál mellett.

Hirdetés

A 31. körben Leclerc Gaslyt is megelőzte, a monacói Giovinazzit vehette üldözőbe. Leclerc alig 1 perccel később az olaszt is megelőzte, így csapattársa, Vettel nyomába eredhetett.

A 33. körben Ricciardo próbálta előzni Giovinazzit, a két autó azonban összeütközött. A baleset következtében Ricciardo defektet kapott, és Giovinazzi autója is megsérült.

PÁLYÁN A BIZTONSÁGI AUTÓ!

2 körrel később Romain Grosjean és George Russell akaszkodott össze, utóbbi versenyző pedig kénytelen volt leparkolni autóját a pálya szélén. A balesett miatt a versenyirányítás pályára küldte a biztonsági autót!

A Safety Car szépen összerázta a mezőnyt, a Ferrari pedig úgy döntött, hagyja harcolni versenyzőit a győzelemért.

A biztonsági autó a 39. kör végén hagyta el a pályát, Vettel pedig megőrizte a vezetést, és mögötte sem történt pozíciócsere az élmezőnyben. Hátrébb viszont zajlott a küzdelem, Lance Stroll versenyautója pedig a nagy kakaskodásban bal első defektet kapott.

A 43. körben a másik Racing Point is bajba került: Sergio Perez autója vélhetően műszaki hiba miatt megállt a pályán, emiatt pedig ismét érkezett a Safety Car.

Fotó: Singapore GP

A biztonsági autó a 47. kör végén hajtott a bokszba, Vettel pedig ezúttal is megőrizte az első helyet Leclerckel szemben. A két Ferrarit Verstappen, Hamilton és Bottas követte.

A 49. körben Kvyat próbálta megelőzni Räikkönent, ám az 1-es kanyarban ütközés lett a vége. Räikkönen autójának bal első kereke kitört, a biztonsági autót pedig harmadszor is pályára kellett küldeni. A Safety Car hamarosan elhagyta a pályát, ekkor 10 kör volt még hátra a versenyből.

A verseny utolsó köreiben Leclerc nem tudott DRS-távolságon belülre kerülni Vettelhez képest. A 3. pozícióért Hamilton sem tudta támadni Verstappent.

A Szingapúri Nagydíjon végül Vettel vezetésével a Ferrari kettős győzelmet aratott. Erre utoljára a 2017-es Magyar Nagydíjon volt példa. A dobogó legalsó fokára a Red Bull ifjú versenyzője, Max Verstappen állhatott fel.

A Szingapúri Nagydíj végeredménye:

Forrás: Twitter / F1

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!