Vettel nyerte az eseménydús Bahreini Nagydíjat - F1VILÁG.HU

Vettel nyerte az eseménydús Bahreini Nagydíjat

HIRDETÉS

Sebastian Vettel magabiztos vezetést bemutatva, megszerezte idi második futamgyőzelmét. A Red Bull németje a Lotus duóját, Räikkönent és Grosjeant előzte meg. Alonso DRS hibával csak a nyolcadik lett.


Sebastian Vettel magabiztos vezetést bemutatva, megszerezte idi második futamgyőzelmét. A Red Bull németje a Lotus duóját, Räikkönent és Grosjeant előzte meg. Alonso DRS hibával csak a nyolcadik lett.

Nico Rosberg jól lőtt ki a rajtnál, és azonnal behúzott Sebastian Vettel elé, hogy kivédje a német próbálkozásait. Az első, jobbos kanyarban Fernando Alonso balról beesett melléjük, és a külső íven meg is előzte Vettelt, de a német nem sokkal később visszavette a második helyet. Mögöttük Felipe Massa visszacsúszott a két Force India mögé, és amikor javítani akart, összekoccant Adrian Sutillal. Ennek az lett a vége, hogy Sutil kénytelen volt behajtani a bokszba egy gyors szervizelésre, Massa első szárnyának bal első fele pedig megsérült kissé, igaz, ő folytathatta.

A 3. körben Vettel megelőzte Rosberget, és a Mercedes német pilótájának szép lassan beigazolódtak előzetes félelmei: nem tudta tartani a többieket, Alonso és Massa is elment mellette. Később aztán Alonso egy időre kivette magát a legjobb helyekért zajló csatából, mert állítható hátsó szárnyát nem tudta visszazárni. A spanyol szerelői a bokszban kézi erővel visszapattintották a felső elemet, de egy körrel később ezt újra meg kellett ismételniük, mert újra felakadt a rakoncátlan panel. Innentől kezdve a spanyol klasszis nem erőltette a DRS használatát.

A 9. kör magasságában megkezdődtek a tervszerű bokszlátogatások is, amiket követően körökön át Paul di Resta volt az első, aki Kimi Räikkönenhez hasonlóan későbbre tudta időzíteni első kerékcseréjét. Miután ők is friss gumikra váltottak, a két Red Bullt állt az élre, Vettel, Webber sorrendben.

Massa a 18. körben már másodszor volt kénytelen a bokszba hajtani, mert jobb hátsó gumija teljesen tönkrement – hasonlóképpen, mint Lewis Hamiltoné a harmadik edzésen szombat délelőtt.

A 20. körben Button és Grosjean is elment Rosberg mellett néhány másodpercen belül, a Mercedes továbbra sem találta a ritmust.

A 25. kör végén Vettel kereket cserélt, és addig összehozott előnye bőven elég volt ahhoz, hogy így is az első helyre álljon vissza.

A két McLaren is jó tempót autózott, a Sergio Perez, Jenson Button páros közös erővel előzött meg több riválist is, majd egymással keltek versenyre. Button megelőzte fiatal csapattársát, aki folyamatosan visszatámadt, de időnként összeért a két autó. Button ezt egyre nehezebben viselte, rádión kérte csapatát, hogy szóljanak vehemens csapattársa fülére. A rutinos pilótának Romain Grosjean érkezése okozott egy szusszanásnyi pihenőt, de miután a francia őt is megelőzte, újra Perezt kapta meg kísérőnek, bár a mexikói ekkor már nem kakaskodott vele. A hosszú csata oda vezetett, hogy Rosberg egy előbbre hozott kerékcserével eléjük tudott kerülni.

Az élen továbbra is Vettel autózott, mögötte pedig Räikkönen és Di Resta volt még dobogós jó 20 körrel a leintés előtt. Utóbbi kettő egy kiállást megspórolva tudott az élmezőnybe kerülni. Vettelre egy harmadik csere is várt még, de előnyébe bőven belefért még ez a csere.

Hirdetés

A 42. kör végén Vettel és a második helyen autózó Grosjean harmadszor is a bokszba hajtott, így szép lassan kezdett kialakulni a valós sorrend: Vettel, Räikkönen, Di Resta volt továbbra is dobogós, de Grosjean a negyedik helyen folyamatosan faragta hátrányát.

Kicsit hátrébb a két McLaren ismét egymásnak esett, ezúttal Perez nyert, de utána Alonso őt is megelőzte a Ferrarival. A pályán sok akció volt, de ezek ismételten csak abból fakadtak, hogy a gumik állapota közt jelentős különbségek voltak az eltérő taktikák miatt. Míg Räikkönen és Di Resta két cserével teljesítette, a többség három cserével tudta le az 57 kört, de például Rosberg és Button négyszer volt a bokszban, ahogyan Massa is, akinek második alkalommal is elszállt a jobb hátsó gumija.

Vettel sima győzelmet aratott, így ő az első, aki idén duplázni tudott, erre a negyedik fordulóig kellett várni. A címvédő ezzel a győzelemmel tovább növelte előnyét összetettben is. A mögötte leintett Räikkönen a vb-pontversenyben is stabilan második. A harmadik helyen Grosjeant intették le, aki öt körrel a leintés előtt előzte meg Di Restát, pályafutása legjobb F1-es eredményétől megfosztva ezzel a Force India skót pilótáját. Így viszont pontosan a tavalyi sorrendben értek célba a dobogósok.

Mögöttük az utolsó méterekig nagy csata zajlott, a Webber, Hamilton, Alonso, Perez négyesfogat között. Az egész futamon harcias kedvében lévő Perez megelőzte Alonsót, míg Hamilton Webbert sanyargatta. Végül Hamilton, Perez, Webber és Alonso lett a végső sorrend köztük. Pontot szerzett még Nico Rosberg és Jenson Button is.

A Forma-1-ben most háromhetes szünet következik, a Spanyol Nagydíjat május 12-én rendezik Barcelonában.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!