Vettel: „Rengeteg kérdésem lenne Schumacherhez!” - F1VILÁG.HU

Vettel: „Rengeteg kérdésem lenne Schumacherhez!”

HIRDETÉS
Sebastian Vettel Ferrari

Sok mindenben kikérné a hétszeres világbajnok Michael Schumacher véleményét Sebastian Vettel. A német versenyző egy lapinterjúban beszélt arról, 40 pontos hátránya ellenére hisz még a világbajnoki címben, és nem adja fel a harcot.

Vettel csapata, a Ferrari igencsak jó formában teljesít idén a Forma-1-ben, mégsem tudták maximalizálni lehetőségeiket a szezon során.

A német versenyző több hibát is elkövetett, és sokszor a Ferrari sem tudta kihasználni azt, hogy jobb autóval rendelkezett, mint riválisa, a Mercedes.

Vettel hátránya emiatt 40, a Ferrarié 37 pontra nőtt Lewis Hamiltonnal, illetve a Mercedesszel szemben, a négyszeres világbajnok azonban a minap elárulta, nem adja fel a harcot, és mindent megtesz azért, hogy ötödször is felüljön a királykategória trónjára.

Vettelt a Sport Bild című német lap kérdezte arról, miért hisz még abban, hogy övé lehet a világbajnoki trófea 2018-ban.

„Először is azért, mert képes vagyok rá, már négyszer bizonyítottam. A másik pedig, hogy egy olyan autónk van, amely alkalmas erre, és mely azon a szinten van, mint a Mercedes” – mondta a német versenyző.

„A szingapúri 3. hely nem segített… De továbbra is azt gondolom, hogy csak mi győzhetjük le önmagunkat. Ez egy jó kiindulópont. Még világbajnok lehetek, és tovább harcolok.”

Vettel az idei hibáival kapcsolatban elárulta, soha nem feltartott kezekkel fog rajthoz állni a versenyeken, hiszen tudja, a defenzív versenyzés végül bukáshoz vezet.

„A hockenheimi esetet sajnálom. De néha megesik az ilyen. Kis hiba volt nagy következményekkel. De az élet megy tovább.”

Hirdetés

„Kétségkívül kiábrándító, amikor az ember versenyeket tudna nyerni, de nem jön össze. De bizonyos dolgok – például a Lewisszal való küzdelem Monzában – hozzátartoznak a versenyzéshez. De nem úgy állok rajthoz a versenyeken, hogy az 5. helyen akarok végezni, és a saját lehetőségeimhez mérten alulteljesíteni.”

„Ha az ember csak azért vesz vissza egy kicsit, mert kizárólag a világbajnoki címre összpontosít, akkor – és ebben biztos vagyok – nem lesz eredményes. Ha én 2012-ben, Abu Dhabiban nem előztem volna meg Jenson Buttont komoly kockázatot vállalva, akkor nem lettem volna világbajnok, mert azok a pontok hiányoztak volna a végén.”

Fotó: Singapore GP Media

„A vezetési stílusom az, mely négy világbajnoki címet és 52 győzelmet hozott nekem. Hogy az ember szeretné-e, hogy rosszul menjenek bizonyos dolgok az életben? Nem. Mindenki fél a bukástól. Szeretnék találkozni azzal az emberrel, aki nem. És természetesen tisztában vagyok azzal, hogyha kockáztatok, akkor a dolgok néha balul sülhetnek el. De ha hagyod, hogy a félelem diktáljon, az megbénít.”

„Ayrton Senna egyszer azt mondta: ’Ha nem próbálom kihasználni a rést, már nem vagyok többé versenyző’. Csak egyetérteni tudok ezzel. És ugyanez igaz az olyan kockázatos stratégiákra is, mint a szingapúri. Én mindig ki fogok állni a csapatom mellett. A Forma-1 egy csapatsport. Együtt nyerünk és veszítünk.”

Vettel számos alkalommal beszélt már arról, példaképként tekint honfitársára, Michael Schumacherre, akivel korábban szoros barátságot is kialakított.

Schumacher annak idején ötödik évében tudott bajnoki címet nyerni a Ferrarival, Vettel pedig azon van, hogy a legendás versenyző nyomdokaiba lépve ő is sikerre vigye a maranellóiakat.

„Igen. Ha egészséges lenne, rengeteg mindenről megkérdezném őt. Nem feltétlenül arról, hogy hogyan vezetek. Inkább olyan dolgokról, amik a színfalak mögött vannak. A csapattal való közös munkáról, a Forma-1-ben zajló politikáról. Hiszen nagyon sok tapasztalata van a Ferrarinál eltöltött idők okán.”

Fotó: Singapore GP Media

Arra a kérdésre, hogy beszélne-e honfitársával arról, hogy a Ferrarinál mennyivel nagyobb a nyomás, mint más F1-es csapatnál, Vettel így felelt: „A nagy különbség az, hogy a Ferrari többet jelent. Mert egy egész ország áll mögötte. Mert olyan, mint egy vallás.”

„Ugyanakkor ez egyfajta varázs is. Az igazi művészet az, hogy éljük az álmunkat, de ne hagyjuk, hogy felülkerekedjen rajtunk. Annak ellenére, hogy tisztában vagyok a felelősséggel, hogy a Ferrari versenyzője vagyok, emlékeznem kell arra is, hogy magam miatt is vezetek.”

„És ebben az értelemben különleges motivációnak tartom azt, hogy viseljem a vörösök overallját, és a világbajnoki címért harcoljak.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!