Verstappen vs. Ocon

Vettel sajnálja, hogy az FIA nem hallgat a versenyzőkre

Fotó: Scuderia Ferrari
Fotó: Scuderia Ferrari

Meglehetősen éles kritikát fogalmazott meg a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) ténykedésével kapcsolatban a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel – a Ferrari versenyzője azt sérelmezi, a szövetség nem kéri ki a pilóták véleményét.

A Spanyol Nagydíj hétvégéjén Vettel azt mondta, kissé „komikusnak” tűnik, hogy a sportot irányító testület 2019-re igyekszik csökkenteni az aerodinamikai leszorítóerőt az F1-ben azok után, hogy épp a 2017-es szezonra emelte meg azokat jelentősen a technikai szabályok megváltoztatásával.

Vettel azt mondja, az FIA egyszerűen nem hallgat a versenyzőkre – legfeljebb a formalitás kedvéért kikéri a véleményüket.

„Bizonyos szempontból jó, hogy nem mi hozzuk a szabályokat, hiszen nem a mi dolgunk, és talán nem is lenne elég elképzelésünk” – mondta Vettel.

„Másfelől viszont mi vezetjük az autókat, és ha arról esik szó, milyenek kellene, hogy legyenek az autók, akkor szerintem érdemes lenne megkérdezni bennünket. De nem nagyon kérdeznek. Ha igen, akkor csak azért, hogy kipipálják a dolgot. Megkérdezni és meghallgatni – két különböző dolog szerintem.”

Vettel utalt rá, a versenyzők vélhetően nem támogatnák a leszorítóerő csökkentését 2019-re – amely annak érdekében fog mégis megtörténni, hogy növeljék az előzések számát az F1-ben.

„Szerintem teljesen rendben van, hogy mindenki a saját érdekeit nézi. De ezek a döntések… Szerintem nincs versenyző, aki értékeli, hogy az autók lassabbak lesznek…”

„Tényleg segít az, ha másfél másodperccel lelassítjuk őket? Szerintem vannak olyan aerodinamikai változtatások, melyekkel nem lennének lassabbak az autók, de elő lehetne segíteni velük az előzéseket.”

 

Kapcsolódó cikkek

Tovább szigorítanak a Forma-1-ben

2020-tól tovább szigorít az olajégetésre vonatkozó szabályokon a Forma-1 irányító testülete, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA).

Friss hírek