Vettel zsinórban negyedik győzelmét aratta Indiában - F1VILÁG.HU

Vettel zsinórban negyedik győzelmét aratta Indiában

HIRDETÉS

Sebastian Vettel rajt-cél győzelmet aratott az Indiai Nagydíjon és ezzel tovább növelte előnyét a bajnokságban. A Red Bull bajnoka mögött legnagyobb riválisa, Fernando Alonso végzett, Webber és Hamilton előtt.


Sebastian Vettel rajt-cél győzelmet aratott az Indiai Nagydíjon és ezzel tovább növelte előnyét a bajnokságban. A Red Bull bajnoka mögött legnagyobb riválisa, Fernando Alonso végzett, Webber és Hamilton előtt.

A futam előtt minden jel arra utalt, hogy Sebastian Vettel zsinórban negyedik győzelmét is megszerezheti az idei szezonban. A Red Bull Racing német pilótája Indiában tavaly a pole pozícióból indulva nyert, és ezen a hétvégén eddig minden pályán zajló eseményt megnyert.

A rajt is az övé volt, egyedül csapattársa, Mark Webber volt rá veszélyes, de így is Vettel fordult el elsőként. Mögöttük viszont nagyon látványos csata zajlott a két McLaren és a ferraris Fernando Alonso között. A körökön keresztül zajló kemény, de végig sportszerű csatából Alonso jött ki győztesen, és feljött a harmadik helyre.

A széles kanyarokkal rendelkező indiai pályán a mezőny többi tagja is ép bőrrel megúszta a rajtot, leszámítva Michael Schumachert és Jean-Eric Vergne-t, ők ugyanis összekoccantak, és máris egy bokszlátogatással kellett kezdeniük. Schumacher jobb hátsó defektet kapott, a Toro Rosso pedig új első szárnnyal folytatta a 60 körös futamot.

A mezőnynek egyébként az időjárás miatt nem kellett aggódnia, esőnek nyoma sem volt, a levegő 30, az aszfalt pedig 35 fokos volt a rajtnál.

Vettellel egyedül Webber tudta valamelyest tartani a lépést, de 10 kör után már neki is 3 másodperc volt a hátránya. Alonso harmadik helye sem volt veszélyben, könnyedén leszakította magáról a McLareneket, de ő nyilvánvalóan sokkal inkább előre figyelt, legnagyobb riválisa azonban apró mértékben, de folyamatosan növelte előnyét az élen.

Némileg meglepő módon elsőként Sergio Perez Sauberjén fogytak el a lágy gumik, már a 15. körben kerékcserére hajtott a bokszba. Nem sokkal később újra szerelőinél jelentkezett, ekkor jobb hátsó defekttel érkezett meg a garázs elé. Miközben a 4-es kanyarban Daniel Ricciardót próbálta megelőzni, a Toro Rosso első szárnya kihasította a gumiját. Behajtott a bokszba, de a valószínűleg a szétroncsolódott gumiabroncs megrongálta a karosszériát és a fenéklemezt is, mert a következő körben behajtott a garázsba, és feladta a versenyt.

A 20. kör tájékán Alonso Ferrarija gyorsulni kezdett, mire Vettel válaszként megfutotta a leggyorsabb kört, elejét véve a Ferrari-tábor túlzott lelkesedésének. Webber közben látványosan lassulni kezdett, Alonso szép lassan utol is érte az ausztrált. A kerékcserével azonban várnia kellett, mert a jelek szerint a teljes mezőny egy kerékcserével akarta teljesíteni a távot, így a lágy szettből is ki kellett hozni a maximumot.

A 26. körben Button kezdte meg a kerékcseréket az élmezőnyből, majd négy körrel később Alonso, a 31. körben Webber is a kemény gumikra váltott. Hamilton a második helyről állt ki a 33. körben, de ő egyúttal kormányt is cserélt. Vettel szervizelt utolsóként az élbolyból, ő a 34. körben állt ki. Mindez mit sem változtatott a sorrenden, Vettel, Webber, Alonso, Hamilton volt a sorrend az élen.

Hirdetés

A középmezőnyben látványos csaták zajlottak, de Kamui Kobayashi és Pastor Maldonado összecsapása nem múlt el következmények nélkül, Maldonado jobb hátsó defekttel mehetett vissza a bokszba. Az esetet a versenybírók vizsgálták, de végül nem szabtak ki büntetést.

Alonso néhány kör erejéig felzárkózott Webberre, aki ijedtében újra leszakította magáról a spanyolt. Kimi Räikkönen a hatodik helyen autózó Felipe Massát támadta, egyedül az első helyért nem zajlott csata az élen, azt Vettel senkitől sem zavartatva birtokolta.

A top10-ben mindenki kemény gumikkal teljesítette a verseny második felét, leszámítva a kilencedik Romain Grosjeant, aki a kemény abroncsokkal rajtolt, és az utolsó 23 körre tette fel a lágyakat.

A 48. körben Alonso feljött a második helyre, miután újfent utolérte Webbert, akinek KERS-e felmondta a szolgálatot, és a hosszabbik DRS-zóna végén a spanyol elment a Red Bull mellett. Vettel azonban messzire volt tőle, bő 11 másodperc volt az előnye.

Webbernek Hamiltonnal is meg kellett küzdenie, de KERS nélkül nem sok jóra számíthatott. A McLaren pilótája ezt az előnyt azonban nem tudta kihasználni.

Nyolc körrel a leintés előtt némi riadalmat keltett a Red Bull bokszában, hogy Vettel autójának alja szikrázni kezdett, a padlólemez elülső része folyamatosan hozzáért az aszfalthoz. Ez azonban nem vetette vissza a címvédőt, bár előnye 10 másodpercnél kisebbre olvadt.

Az utolsó néhány körben Alonso kicsit lassult, miközben mögötte Webber és Hamilton egyre jobb tempót futott. Nem volt köztük nagy a különbség, így a hajrára még maradt némi izgalom. Arra azonban már nem volt idő, hogy tényleges akciókra kerüljön sor, így a leintésig már nem változott a sorrend.

Vettel újabb magabiztos győzelmet aratott. Az indiai zsinórban negyedik, idei ötödik sikere volt a bajnoki éllovasnak. A tabellán is második helyen álló Alonso az Indiai Nagydíjon is második lett. A dobogó harmadik fokára Webber állhatott fel.

Hamiltonnak be kellett érnie a negyedik hellyel, míg csapattársa, Jenson Button magányosan autózott célba ötödikként, miközben a legutolsó körben megfutotta a leggyorsabb kört (1:28.203).

A McLarenek mögött Massát intették le Räikkönennel a nyakán. Nico Hülkenberg nyolcadik lett, így ismét értékes pontokat szerzett a Force Indiának, ráadásul csapata hazai versenyén. Grosjean taktikája végül nem kamatozott, kilencedik lett a fordított gumiválasztással. Az utolsó pont Bruno Sennáé (Williams) lett, miután a hajrában megelőzte a mercedeses Nico Rosberget.

A bajnokságot Vettel 13 pontos előnnyel vezeti Alonso előtt. A többieknek már eddig is csak minimális esélyük volt a végső győzelemre, és mivel már csak három futam van hátra a bajnokságból, az üldözők esélye tovább romlott. Már csak Räikkönennek, Webbernek és Hamiltonnak van matematikai esélye a vb-címre, mivel Alonso mellett már csak ők vannak 75 pontos távolságon belül Vettelhez képest – vagy éppen 75 pontra tőle-, Button viszont végleg kiszállt ebből a versenyfutásból.

A következő fordulót jövő hétvégén Abu-Dhabiban rendezik.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!