Vettelé a pole Kanadában, Bottas a harmadik - F1VILÁG.HU

Vettelé a pole Kanadában, Bottas a harmadik

HIRDETÉS

Az edzéseken tapasztalt szeszélyes időjárás uralkodott a kanadai időmérőn is. A vizes pályán Vettel és Hamilton harcolt a pole-ért, végül a címvédő nyert. A nap meglepetését a williamses Valtteri Bottas szolgáltatta.


Az edzéseken tapasztalt szeszélyes időjárás uralkodott a kanadai időmérőn is. A vizes pályán Vettel és Hamilton harcolt a pole-ért, végül a címvédő nyert. A nap meglepetését a williamses Valtteri Bottas szolgáltatta.

Az időmérő edzés szemerkélő esőben kezdődött (a levegő és az aszfalt hőmérséklete is 16 Celsius-fokos volt), ennek ellenére mindenki slick gumikkal hajtott ki a pályára, azokkal azonban nem lehett normális tempóban közlekedni. Egyedül Sebastian Vettel volt az, aki nem merészkedett ki a pályára, ő inkább mevárta, mire mennek a többiek.

Végül az első tapogatózós körök után mindenki inermediate abroncsokra váltott, azok tökéletesen megfeleltek az adott körülményeknek. Azonban így is többen megcsúsztak, de komolyabb baj szerencsére nem történt.

Az eső elállt, így az ideális ív egyre jobb állapotba került, de a slick gumikhoz még korán volt. A hajrában azonban mintha újra szemerkélni kezdett volna, legalább is Romain Grosjean erre panaszkodott rádión, miután a 19. helyen végezve kiesett a Q1-ben. A Lotus francia pilótája az utolsó helyről rajtol majd, hiszen Monacóból 10 rajthelyes büntetést hozott magával.

Grosjean mellett Paul di Resta kiesése is meglepetés volt, hiszen az edzéseken ő is jól szerepelt. Velük együtt a két Caterham és a két Marussia sem ment tovább. A legjobb időt (1:22.318) Sebastiab Vettel futotta az első etapban.

A Q2 elején hét másodperccel gyengébb köridők születtek, mint néhány perccel korábban a Q1-ben, ez is jól jelezte, hogy az eső ismét mennyit rontott a pálya állapotán. Vettel ezzel együtt is javított saját Q2-es legjobbján, amivel már amúgy is az élen állt.

A hajrában folyamatosan javultak a köridők, nagy harc volt a Q3-ba való bejutásért, azonban két perccel a leintés előtt piros zászlóval megszakították a körözést. Erre azért volt szükség, mert Felipe Massa a hármas kanyarban összetörte a Ferrarit. A brazil már féktávon keresztbe állt, és irányíthatatlanul csúszott neki autója bal oldalával a szemközti gumifalnak. Massa két hete Monacóban szombaton és vasárnap is összetörte autóját, az újabb baleset utáni frusztrációját pedig a kormányon vezette le.

Néhány perces szünet után újra zöldre váltott a lámpa a bokszutca végén, ezt egy kupacban várta a mezőny a kijáratban, helyenként hárman is álltak egymás mellett. A tumultus a pályán is megmaradt, éles verseny alakult ki már a felvezető körben is. Ennek egyik legnagyobb vesztese Jenson Button lett, aki próbált helyet hagyni maga előtt, de számításuk nem jött be, mert leintették az etapot, még mielőtt megkezdte volna mért körét, így maradt neki a 14. rajthely.

A másik McLarennel Sergio Perez sem jutott tovább, csak két hellyel végzett előrébb, mint csapattársa. A legjobb idővel Nico Hülkenberg esett ki. Nem jutott tovább a másik Sauberrel Esteban Gutierrez sem, illetve Massa mellett Pastor Maldonado sem. Némi meglepetésre ott volt viszont a folytatásban a két Toro Rosso és a williamses Valtteri Bottas is. Első helyen Lewis Hamilton került be a Q3-ba.

Hirdetés

A top10 küzdelme ismét két szakaszra volt osztható, mindenki egy kerékcserével oldotta meg a Q3-at. Az első körök után Vettel, Hamilton, Bottas volt a sorrend. A hajrára az eső ismét rákezdett, így már lehetetlen volt javítani a köridőkön.

Így Vettel már harmadik kanadai pole pozícióját zsebelte be, és idén is ez a mostani a harmadik első rajtkockája. Hamilton közel volt hozzá, hogy folytassa a Mercedes négy hétvégét felölelő remek időmérős sorozatát, de végül közel egy tizedmásodperccel kikapott a címvédőtől.

Bottas is megőrizte harmadik helyét, amivel kellemes meglepetést okozott, és természetesen egyúttal eddigi legjobb F1-es kvalifikációs eredményét érte el (a 14. hely volt eddigi legjobbja). Mellőle Nico Rosberg rajtol majd.

A pontversenyben Vettelt üldöző Kimi Räikkönen és Fernando Alonso nehéz helyzetbe került, előbbi a 9., utóbbi a 6. helyről kísérelheti meg hátránya faragását. Alonsót Webber, Räikkönent pedig még Jean-Eric Vergne (Toro Rosso) és Adrian Sutil is megelőzte. A 10. helyen Daniel Ricciardo végzett.

A 70 körös Kanadai Nagydíj magyar idő szerint vasárnap 20 órakor rajtol. Nagy kérdés, hogy a Mercedes tudják-e majd tartani a lépést Vettellel, illetve hogy a mögülük rajtolók milyen ütemben tudnak majd felzárkózni a várhatóan száraz futamon.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!