Vettelnek egyelőre nincsenek nagy elvárásai

Optimistán, ugyanakkor kellő visszafogottsággal várja a 2014-es Forma-1-es világbajnoki sorozatot a Red Bull Racing ásza, Sebastian Vettel.


Optimistán, ugyanakkor kellő visszafogottsággal várja a 2014-es Forma-1-es világbajnoki sorozatot a Red Bull Racing ásza, Sebastian Vettel.

A német versenyző az elmúlt négy évben verhetetlen volt a száguldó cirkuszban, és bár idén ötödik bajnoki elsőségéért száll harcba, pontosan tudja, egyelőre lehetetlen megmondani, miképp alakulnak majd az erőviszonyok.

A Red Bull kedden reggel, az első előszezoni tesztnek otthont adó Jerezben mutatta be idei versenyautóját a nagyközönségnek, mellyel a címvédő hamarosan meg is kezdi majd a munkát a dél-spanyolországi ringen.

Miután sokat változtak a Forma-1 szabályai, a csapatoknak bőven van mit tanulniuk.

„Nyilván minden csapatot nagy változás ér az idei esztendőben” – mondta Vettel.

„Az elmúlt pár évben azért nagyjából tudtuk, mire számítsunk, de idén teljesen más a helyzet. Éppen ezért nagyon nehéz megmondani, mi várható. A legfontosabb az, hogy megértsük az autót, és a lehető legjobban felkészüljünk.”

„Elég sok új kihívással kell szembenéznünk idén, ezért nehéz lesz jól teljesíteni, de természetesen szeretnénk ugyanazon a szinten versenyezni, mint az elmúlt néhány évben.”

Az újdonsült apuka kifejtette, a versenyzőknek is alkalmazkodniuk kell majd az új karakterisztikájú versenyautókhoz, ráadásul a versenyeken is másféle kihívásokkal kell majd szembenézniük, hiszen egy futamot maximum 100 kg-nyi üzemanyaggal kell majd teljesíteniük.

„A szabályváltozások miatt a versenyzőknek alkalmazkodniuk kell majd vezetési stílusukkal. Oda kell figyelni az autóra, az üzemanyag-fogyasztásra, szóval egy kicsit más lehet majd a helyzet a versenyeken. Mindenki hozzá fog majd szokni, de nyilván időbe telik majd, amíg alkalmazkodunk.”

„Az időmérőn nyilván megpróbálunk majd olyan gyorsak lenni, amennyire csak tudunk, míg a versenyen majd a helyzettől függően kell tevékenykednünk: spórolnunk kell például az üzemanyaggal, közben pedig támadnunk. Szóval majd meglátjuk.”

2014-ben már 1,6 literes V6-os turbómotorokkal kell dolgozniuk az F1-es csapatoknak, és miután még meglehetősen kiforratlan technikákról van szó, bőven lesznek problémák.

„Lehetséges, hogy idén jóval több kiesést látunk majd a versenyeken, hiszen meg kell érteni ezeket az autókat. A csapatok számára tulajdonképpen minden új. Szóval lesznek majd hibák, a kérdés pedig az, ki hibázik majd a legkevesebbszer. A cél természetesen az, hogy kétszer ne kövessük el ugyanazt a hibát. Történni fognak majd bizonyos dolgok, de azt gondolom, ez teljesen normális ilyen komoly változásokat követően.”

Bár még felesleges jóslatokba bocsátkozni az erőviszonyokat illetően, Vettel természetesen ötödik világbajnoki címéért száll harcba 2014-ben.

„Minden lehetséges, hihetetlen eredményeket értünk el az elmúlt években, sorozatban négyszer nyertük meg a világbajnokságot. Nyilván megpróbáljuk idén is elhódítani a trófeát, megpróbálom megszerezni az ötödik vb-címet, ahogy korábban Michael [Schumacher] tette. Viszont a várakozásaink most meglehetősen alacsonyan vannak, hiszen fogalmunk sincs, mi lesz. Meg kell várnunk az első pár versenyt, hogy lássuk, hogy is állunk.”

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Hírlevél