Vettelnek kedvezhetnek az új abroncsok

A feje tetejére állíthatják a mezőnyt a 2017-es szabályváltozások, egészen pontosan az idei szezonra tervezett abroncsok – így vélekedik Anthony Davidson, aki szerint Vettel tündökölhet az előttünk álló idényben.A feje tetejére állíthatják a mezőnyt a 2017-es szabályváltozások, egészen pontosan az idei szezonra tervezett abroncsok – így vélekedik Anthony Davidson, aki szerint például Sebastian Vettel tündökölhet az előttünk álló idényben.

A következő szezonra jelentősen megváltoznak a száguldó cirkusz technikai szabályai, az első abroncsok például az eddigi 245 mm helyett 305 mm szélesek lesznek, míg a hátsó gumik 325-ről 405 mm-esre „nőnek”.

Ezen változások miatt jóval nagyobb lesz majd a mechanikai tapadás, és mivel a nagyobb szárnyakkal a leszorítóerőt is megnövelik, a köridők akár 5 másodpercet is javulhatnak idén.

„Az új autók 4-5 másodperccel gyorsabbak lesznek, és ebből 2,5 másodperc lesz köszönhető a gumiknak” – mondta a Pirelli főnöke, Marco Tronchetti Provera a Gazzetta dello Sportnak nyilatkozva.

A Sky Sports F1 televízió szakértője, a volt F1-es versenyző, Anthony Davidson azt mondja, az új autók teljesen más vezetési stílust követelnek majd meg, ez pedig a feje tetejére állíthat majd mindent a királykategóriában.

„Azt gondolom, idén egy kicsit összekeveredik majd a mezőny. Az autókat ugyanis annyira más lesz majd vezetni, hogy teljesen mást követelnek majd a versenyzőktől” – fogalmazott Davidson.

„Vegyük például Sergio Pérezt, aki arról ismert, hogy nagyon jól tud vigyázni a gumikra, miközben az autó hajlamos csúszkálni, és egy hosszú, csúszós etapon is sokáig életben tudja tartani őket. Ez a 2017-es idényben eltűnhet.”

„Az egész versenyen támaszkodni lehet majd a gumikra, nem kell figyelembe venni a gumikopást, illetve azt, hogy az autó csúszkál ide-oda. Sokkal inkább az erő lesz a korlátozó tényező a tapadás helyett. Minden a feje tetejére állhat.”

Davidson szerint míg Pérezt hátrányosan érinthetik a változások, addig Sebastian Vettel például szárnyalhat.

„Előfordulhat, hogy például Sebastian Vettel – aki 2011-ben tündökölt – rálép a gázra, még mielőtt elérné a kanyarok csúcspontját. A szélesebb hátsó gumik és a jóval nagyobb leszorítóerő ugyanis extra tapadást biztosít. Egy olyan versenyző, mint ő, még jobb köridőkre lehet képes, mint eddig.”

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!