Verstappen vs. Ocon

Videó: Így változnak az F1 technikai szabályai 2019-re

Fotó: Hungaroring Media
Fotó: Hungaroring Media
Bár a jelentősebb szabályváltozásokra 2021-ig várnunk kell, a következő idényre is módosulnak valamelyest a Forma-1 technikai szabályai.

Bár a jelentősebb szabályváltozásokra 2021-ig várnunk kell, a következő idényre is módosulnak valamelyest a Forma-1 technikai szabályai.

A cél leginkább az, hogy növeljék az előzések számát a száguldó cirkuszban – mégpedig úgy, hogy néhány változtatással lehetővé tegyék, hogy a versenyautók könnyebben tudják követni egymást.

Ennek megfelelően leegyszerűsítik az első szárnyakat, és a jelenlegi 1800 mm helyett 2019-ben már 2000 mm szélesek lesznek. Emellett pedig 25 mm-rel előrébb is kerülnek majd a versenyautókon. Nemcsak a szárnyak szélessége, hanem a magassága nő, méghozzá 25 mm-rel.

Az új szabályok szerint a szárnyak alsó részére is jóval kevesebb kiegészítő szárnyelem kerülhet fel: oldalanként mindössze kettő.

A szárnyak mellett a fékcsatornákat is leegyszerűsítik, az első kerekek környékéről eltávolított szárnyacskákkal ugyancsak csökken a turbulens levegő mértéke.

A 2019-es szabályok emellett az ún. bargeboardok méretén és elhelyezkedésén is módosítanak, valamint 70 mm-rel megnövelik a hátsó terelőszárnyak magasságát. A szabályalkotók a DRS-rendszer hatékonyságát is növelnék, így a hátsó szárny nyitási magassága is 20 mm-rel nő. A szimulációk szerint így 25 százalékkal hatékonyabban tudják majd működtetni azokat. A hátsó szárnyak szélességét is megnövelik, egészen pontosan 100 mm-rel.

 

Kapcsolódó cikkek

Az év első F1-es csoportképe

Hamarosan megkezdődik a 2019-es Forma-1-es szezon első versenye, a pilóták pedig az ilyenkor szokásos módon összeálltak egy közös csoportképre.

Kubica miatt nem jutott tovább Sainz

Carlos Sainz, a McLaren versenyzője nagyon csalódott az F1-es Ausztrál Nagydíj időmérőjét követően, miután önhibáján kívül nem sikerült a továbbjutás a Q2-be.

Ekkor lesz az F1-es időmérő Melbourne-ben

Lewis Hamilton és a Mercedes elsőségével vette kezdetét a 2019-es Forma-1-es idény pénteken, Melbourne-ben. A versenyhétvége szombaton a harmadik szabadedzéssel, majd az időmérővel folytatódik.

Friss hírek