Webber nyert, Button világbajnok Brazíliában - F1VILÁG.HU

Webber nyert, Button világbajnok Brazíliában

HIRDETÉS

Mark Webber győzelmével ért véget a szezon utolsó előtti állomásának helyet adó Brazil Nagydíj, azonban a figyelem középpontjában Jenson Button állt, aki azzal, hogy behozta autóját az ötödik helyre, eldöntötte mindkét bajnokságot, és megnyerte első vb-címét az F1-ben.

Mark Webber győzelmével ért véget a szezon utolsó előtti állomásának helyet adó Brazil Nagydíj, azonban a figyelem középpontjában Jenson Button állt, aki azzal, hogy behozta autóját az ötödik helyre, eldöntötte mindkét bajnokságot, és megnyerte első vb-címét az F1-ben.

Azzal, hogy az ötödik pozícióban végzett, Button megszerezte élete első világbajnoki címet a Forma-1-ben a Brazil Nagydíjon, ami egyébként Webber győzelmével zárult.

Sebastian Vettel a tizenötödikről egészen a negyedik helyig jutott, ám ez nem volt elég ahhoz, hogy életben tartsa világbajnoki reményeit, míg Button legközelebbi riválisa, és csapattársa, a pole-ból induló Rubens Barrichello csak a negyedik helyen állt, mikor egy defekt miatt ki kellett állnia a boxba, így végül a nyolcadik helyen ért célba.

Mindez azt is jelenti egyben, hogy a Brawn GP debütáló évében a konstruktőri bajnoki címet is megszerezte, nem egészen egy évvel azután, hogy elődje, a Honda úgy döntött, hogy elhagyja a királykategóriát.

Meleg, felhős égbolt, és száraz pálya fogadta a mezőnyt a szezon utolsó előtti állomásának helyet adó Brazil Nagydíjon, ahol a levegő hőmérséklete 27, a pályáé pedig 33 Celsius-fok volt a kezdés pillanatában.

A pole pozícióból induló Rubens Barrichello remekül kapta el a rajtot, vezető pozíciója egy pillanatig sem volt veszélyben, ám Adrian Sutil teljesen megérkezett Mark Webber mellé a célegyenes végén, ahogy Kimi Raikkönen is előre tört az ötödik helyről a KERS-szel.

Miután sikeresen elment a Force India német pilótája mellett, a Ferrari világbajnoka az első kanyarkombináció utáni egyenesben, a hibrid rendszerben lévő még tárolt energia felhasználásával megpróbált elmenni Webber mellett.

Az ausztrál azonban kiszorította a fűre, és össze is értek. Raikkönen első szárnya hozzáért a Red Bull bal hátsó kerekéhez, aminek jobb fele teljesen leszakadt.

Pillanatokkal később a negyedik helyért csatázó Jarno Trulli elvesztette uralmát autója felett, miközben harcban volt Sultillal, akit hátulról telibe talált, így mindkét autó keresztbe állt a pályán, és a Toyota éppen eltalálta Fernando Alonso Renault-ját, így már az első körben mindhárman búcsúztak.

A versenyirányítás azonnal pályára küldte a biztonsági autót, miközben az első kanyarban megpördült Heikki Kovalainen, illetve a sérült első szárnnyal bajlódó Raikkönen is kiállt a boxba.

Hirdetés

A McLaren finn pilótája azonban idő előtt lőtt ki a szerelők közül, így magával rántotta a töltőberendezést, amit tőböl kiszakított. A csőben lévő üzemanyag kifolyt a boxutcában, pontosan Raikkönen előtt, aki rendesen kapott belőle. A benzin meg is gyulladt, és csak a szerencsének köszönhető, hogy nem lett komolyabb baj.

A biztonsági autó az ötödik körben engedte el a mezőnyt. Barrichello megtartotta vezető pozícióját Webber előtt, míg Robert Kubica megelőzte Nico Rosberget, és felugrott a harmadik helyre.

Button a középmezőnyben két kör alatt két versenyző mellett is elment, ám képtelen volt előzési pozícióba kerülni a bemutatkozó versenyén kiválóan vezető Kamui Kobayashi Toyotájával szemben, így beragadt a japán mögé a hetedik helyen.

Barrichello közben magabiztosan vezetett, ám ahogy arra a súlyadatok alapján számítani is lehetett, jóval előbb állt ki a boxba, mint ellenfelei, mellyel rengeteget veszített, ugyanis a kiállások első körét követően visszacsúszott Webber és Kubica mögé a harmadik helyre.

A hihetetlen izgalmas első etapot egy langyosabb második követte, az élen nem változott a sorrend, attól eltekintve, hogy Button áthámozta magát Kobayashin, és Vettel előtt, a hatodik pozícióban folytatta tovább a körözést.

A kiállások második körét követően a két bajnoki esélyes helyet cserélt egymással, ám a Brawn brit pilótája továbbra is nyerő pozícióban volt a bajnokság szempontjából.

Azzal pedig, hogy csapattársa hét körrel a vége előtt egy lassú defektet kapott, ami miatt be kellett állni a boxba új gumiért, végleg eldőlt minden.

Webber magabiztos vezetést bemutatva, látszólag könnyedén győzött Brazíliában, ahol az időjárás megkímélte a versenyzőket.

A Red Bull ausztrálja mögött Kubica végzett a BMW-vel, míg a dobogó harmadik fokára, a mezőny végéről induló Lewis Hamilton állhatott fel, mellyel a McLaren egy ponttal megelőzte a Ferrarit a konstruktőrök versenyében, miután Raikkönen – Vettel és Button mögött – a hatodik lett. A pontszerzők sorát Sebastien Buemi és végül Barrichello zárta.

A Williams istálló csalódottan hagyhatta el a helyszínt, ugyanis Rosberg kiváló tempót diktált és minden esélye megvolt arra, hogy előkelő helyen végezzen, azonban egy mechanikai probléma miatt már a verseny felénél fel kellett adnia a küzdelmet.

Csapattársa, Kazuki Nakajima sem volt szerencsésebb, a japán versenyző honfitársával, Kobayashival akadt össze, és kiesett.

Brazil Nagydíj, verseny:

 1.  Webber        Red Bull-Renault      (B)  1h32:23.081
 2.  Kubica        BMW Sauber            (B)  +     7.626
 3.  Hamilton      McLaren-Mercedes      (B)  +    18.944
 4.  Vettel        Red Bull-Renault      (B)  +    19.652
 5.  Button        Brawn-Mercedes        (B)  +    29.005
 6.  Raikkonen     Ferrari               (B)  +    33.340
 7.  Buemi         Toro Rosso-Ferrari    (B)  +    35.991
 8.  Barrichello   Brawn-Mercedes        (B)  +    45.454
 9.  Kovalainen    McLaren-Mercedes      (B)  +    48.499
10.  Kobayashi     Toyota                (B)  +  1:03.324
11.  Fisichella    Ferrari               (B)  +  1:10.665
12.  Liuzzi        Force India-Mercedes  (B)  +  1:11.388
13.  Grosjean      Renault               (B)  +     1 kör
14.  Alguersuari   Toro Rosso-Ferrari    (B)  +     1 kör

Leggyorsabb kör: Webber, 1:13.733

Kiesők:
Nakajima      Williams-Toyota       (B)    31
Rosberg       Williams-Toyota       (B)    28
Heidfeld      BMW Sauber            (B)    22
Sutil         Force India-Mercedes  (B)    1
Trulli        Toyota                (B)    1
Alonso        Renault               (B)    1

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!