Whiting a versenybírók védelmére kelt Vettel-ügyben

Fotó: Scuderia Ferrari
Sebastian Vettel, Ferrari, FrenchGP2018

A Francia Nagydíj versenybírói testületének védelmére kelt a vasárnapi futam után Charlie Whiting versenyigazgató, aki szerint a stewardok helyesen jártak el, amikor 5 másodperces időbüntetéssel sújtották a rajt után balesetet okozó Sebastian Vettelt.

A Ferrari német versenyzője az 1-es kanyarban nekiütközött Valtteri Bottas Mercedesének, minek következtében a finn defektet kapott, neki pedig az első szárnya sérült meg.

Az első kör végén így mindketten a bokszba kényszerültek, Vettelt pedig később 5 másodperces büntetéssel sújtották a versenybírók.

A verseny után sokan – köztük a futamot megnyerő Lewis Hamilton, valamint a Mercedes nem ügyvezető elnöke, Niki Lauda – bírálták a stewardokat, szerintük ugyanis nem igazságos, hogy Vettel a történtek ellenére Bottas előtt tudott végezni: a német 5. lett, míg a finn be kellett, hogy érje a 7. pozícióval.

A történtek után Charlie Whiting, az FIA versenyigazgatója kifejtette, a versenybírók a korábbi incidensek alapján igyekeztek megfelelő döntést hozni, és alapvetően négy büntetésmód közül választhattak.

„A versenybíróknak négy lehetőségük volt” – kezdte a magyarázatot Charlie Whiting, az FIA állandó versenyigazgatója, utalva arra, hogy Vettel az 5 másodperces időbüntetés helyett kaphatott volna 10 másodperces időbüntetést, áthajtásos büntetést, vagy 10 másodperces stop-and-go-büntetést.

„Az 5 másodperc mellett döntöttek az összehasonlítható eseteket figyelembe véve.”

Whiting szerint a büntetés szempontjából lényegtelen, hogy végül milyen eredmény született a versenyen, a bírák ugyanis kizárólag az első kanyarban történt incidens alapján hirdettek ítéletet.

„Ha megnézzük a baleset hatását, akkor nyilván lehet eltérően értékelni a helyzetet, de ez nem feladata a versenybírói bizottságnak. Ők csak az alapján hoznak ítéletet, ami történt, nem pedig azt figyelembe véve, hogy mi történt azután.”

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

OSRAM

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS
pp_gemius_hit('Aurgi_e7YvPTGxeFO8vlnqSc71yG41rhwqueMi4R8QT.b7');

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!