Whiting: Nem kell változtatni a kék zászlós szabályokon - F1VILÁG.HU

Whiting: Nem kell változtatni a kék zászlós szabályokon

HIRDETÉS
Fotó: Singapore GP Media

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) Forma-1-es versenyigazgatója, Charlie Whiting szerint nem kell változtatni a kék zászlók alkalmazására vonatkozó szabályokon, habár Szingapúrban sok versenyző panaszkodott a lekörözöttekre.

A nagy forgalom még a versenyen győztes Lewis Hamiltonnak is problémát okozott egy alkalommal, amikor utolérte az előtte épp nagy csatában lévő Romain Grosjeant és Szergej Szirotkint.

Hamilton az eset során mintegy 4 másodperces előnyt veszített el Max Verstappennel szemben, a vezetést azonban végül meg tudta tartani.

A sportbírók csupán akkor kezdenek el kék zászlókat lengetni a lekörözötteknek, ha mögöttük a gyorsabb versenyző 1,2 másodpercre megközelítette őket – Valtteri Bottas pedig a futam során a rádión kelt ki ez ellen, mondván, egy olyan pályán, mint a szingapúri, ez nem megfelelő.

Whiting szerint viszont nincs semmi gond a szabályokkal, ha növelnék ezt az értéket, akkor a lassabb autók versenyét tennék tönkre.

„Tavaly ilyenkor még 1 másodperc volt, aztán egyeztettünk róla, és 1,2 másodpercben egyeztünk meg” – mondta Whiting a Motorsport.com kérdésére.

„Nem hiszem, hogy ennél feljebb kellene emelnünk, mert az a helyzet állhat elő, hogy a versenyzőnek túl hamar vissza kellene vennie, és sokkal több időt veszítene, mint kellene, hogy elengedje a másik autót. Ha mondjuk 1,4, vagy 1,6 másodpercre emelnénk, akkor a versenyzőnek hamar vissza kellene vennie, és nagyon sok időt veszítene – ezt nem szeretnénk, mert nem volna fair.”

Whiting azt mondja, Bottas volt az egyetlen, aki küszködött azzal, hogy 1,2 másodpercen belülre kerüljön egy másik versenyző, az ő esetében Nico Hülkenberg mögött.

„Szerintem teljesen észszerű elvárni azt, hogy 1,2 másodpercen belülre tudnak kerülni. Mindenkinek sikerült, kivéve Valtterinek” – mondta Whiting.

Hirdetés

„Nem tudom, miért volt ez. Talán az autója nem volt pontosan olyan, mint szerette volna. Beszéltem vele korábban, és egyszerűen nem tudott közelebb menni. Ez nem a mi problémánk – mondom ezt úgy, hogy nem szeretném, hogy csúnyán hangozzon.”

„Mindenki másnak sikerült, szóval nem tudunk kivételezni vele.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!