Whiting: Nem valószínű, hogy lesznek harmadik autók az F1-ben

Fotó: Singapore GP
Charlie Whiting (GBR) FIA Delegate and Niki Lauda (AUT) Mercedes AMG F1 Non-Executive Chairman at Formula One World Championship, Rd13, Singapore Grand Prix, Practice, Marina Bay Street Circuit, Singapore, Friday 18 September 2015.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) Forma-1-es versenyigazgatója, Charlie Whiting elárulta, örülne annak, ha a csapatok a jövően három autót indíthatnának a versenyhétvégéken, ám véleménye szerint nem fogják megszavazni az erre vonatkozó javaslatot.

Bár a Stratégiai Munkacsoport szerdai ülésén nem szerepel napirendi pontként a harmadik autókra vonatkozó javaslat, Toto Wolff, a Mercedes motorsport-igazgatója jelezte, szeretné, ha egyeztetnének erről is.

A harmadik autók ötlete már korábban is többször felmerült, ám végül mindig elvetették azt.

„Az én személyes véleményem az, hogy jó lenne, ha több autónk lenne” – mondta Charlie Whiting. „De őszintén szólva szerintem ez nagyon valószínűtlen.”

„Nagyon egyszerű a dolog: az az érv ellene, hogyha van egy domináns csapat három autóval, akkor mindenki más a negyedik helytől lefelé lévő pozíciókért harcol, nem pedig a dobogós helyekért.”

„És ha van három domináns csapat három autóval, akkor a 10. helytől lefelé lévő pozíciókért megy a harc. Értem, hogy ez miért nem tetszik senkinek.”

„Jó lenne, ha több olyan autó lenne, mely képes a győzelemért harcolni, de idén például már jóval versenyképesebb a mezőny a jelenlegi motoréra kezdetéhez képest. Ugyanakkor viszont, ha kiegyenlítettebb a mezőny, az egy jó gazdasági modell. Ezért van az, hogy a GP3-ban mindig is három autó volt.”

„A terv az, hogy jövőre az F3-ban is 10 csapat lesz 3 autóval, mert ez egy jó üzleti modell. Szerintem ez az F1-ben is jól tudna működni.”

Az egyik probléma, amit meg kellene oldani, az a csapatok személyzetének bővítése lenne.

„A szabályokat kétautós csapatokra szabták, szóval sok mindent kellene megvitatni. Ők jelenleg 60 emberrel dolgozhatnak. Mennyivel többre lenne szükségük? Nagy a különbség aközött, amennyire szükségük lenne, és aközött, amennyit mondanának. El kellene döntenünk, mi a megfelelő szám. Nem 30 lenne, lehet, hogy 10.”

Whiting szerint logisztikai kihívásokkal is szembe kellene nézni, például az extra garázsok kialakításával a versenyhelyszíneken – ez azonban megoldható lenne.

„Meg tudnánk oldani. Kicsit össze kellene húzniuk magukat, és nem lenne akkora helyük.”

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS
}

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!