Verstappen vs. Ocon

Whiting védelmébe vette a kockás zászlót lengető szupermodellt

Fotó: Instagram / Winnie Harlow
Fotó: Instagram / Winnie Harlow

Nem Winnie Harlow szupermodell tehet arról, hogy a tervezettnél 1 körrel korábban leintette a múlt vasárnapi Kanadai Nagydíjat – árulta el Charlie Whiting versenyigazgató.

Az eredetileg 70 körös versenyen a fiatal hölgy már a 69. kör végén meglengette a kockás zászlót, a Sportszabályzat szerint pedig ilyen esetben a meglengetést megelőző teljes kör, tehát ebben az esetben a 68. kör alapján hirdetnek végeredményt.

Az eset után rengeteg kritika érte Harlowt, valamint az FIA-t is, Charlie Whiting viszont védelmébe vette a hírességet – ő ugyanis egyáltalán nem tehetett az esetről.

„A kockás zászlót azért lengették meg korán, mert volt egy kommunikációs félreértés a rajtplatform, illetve aközött, aki indította és befejezte a versenyt” – mondta Whiting.

„Azt gondolta, hogy az volt az utolsó kör, rákérdezett a versenyirányításnál, ők pedig konfirmálták. Ők azt hitték, hogy kijelentett valamit, miközben valójában egy kérdést tett fel – szóval egy körrel korábban lett leintve a versenyt.”

„Egy körrel korábban szólt a versenyt leintő hölgynek, hogy lengessen, szóval a dolognak semmi köze ahhoz, hogy egy híresség volt a zászlólengető.”

Whiting a szabályokra is magyarázatot adott ezután.

„Az oka ennek az, hogy így meg tudunk bizonyosodni arról, hogy valamiféle zavar esetén, ha visszalapozunk az előző körre, akkor egy valódi versenyeredményt kaphatunk. Olyan, mint amikor megállítják a versenyt, de nem lehet újraindítani – akkor is az azt megelőző kör alapján hirdetünk végeredményt.”

Fotó: Pirelli

Az FIA versenyigazgatója szerint a vasárnapi félreértéshez hozzájárulhatott a körszámláló nem megfelelő leolvasása.

„Azt gondolom, azok, akik nem dolgoznak a Forma-1-ben, gyakran belekavarodnak abba, amit a képernyőn látnak, ahol is a grafika azt jelzi, hogy ’69 a 70-ből’. Mindannyian tudjuk, hogy ez azt jelenti, hogy a 69. körben járunk, de aki egy kicsit távolabbról szemléli az eseményeket, az azt gondolhatja, hogy ’ez az utolsó kört jelenti’. Szerintem innen indult a probléma.”

„Nyilván jobb munkát kell végeznünk abban, hogy megfelelően kiképezzük ezeket az embereket.”

 

Kapcsolódó cikkek

Räikkönen: Whiting nagyszerű ember volt

Az Alfa Romeo versenyzője, Kimi Räikkönen Ausztráliában elárulta, kiváló kapcsolatot ápolt a Forma-1 korábbi versenyigazgatójával, Charlie Whitinggal.

Videó: Charlie Whiting élete az F1-ben

Csütörtökön, Melbourne-ben tragikus hirtelenséggel elhunyt a Forma-1 versenyigazgatója, Charlie Whiting. A szakember közel öt évtizeden át szolgált a száguldó cirkuszban – kezdetben szerelőként, majd később az FIA kulcsembereként. A Forma-1 az alábbi videóval emlékezik a 66 éves korában elhunyt szakemberre.

Friss hírek