Whitmarsh: A pazarlás ideje lejárt a Forma-1-ben - F1VILÁG.HU

Whitmarsh: A pazarlás ideje lejárt a Forma-1-ben

HIRDETÉS

Manapság már nem az esztelen pénzköltésre, hanem a hatékony működésre törekednek a Forma-1 csapatai, a McLaren csapatfőnöke, Martin Whitmarsh pedig úgy véli, ez mindenképpen komoly előrelépésként könyvelhető el.


Manapság már nem az esztelen pénzköltésre, hanem a hatékony működésre törekednek a Forma-1 csapatai, a McLaren csapatfőnöke, Martin Whitmarsh pedig úgy véli, ez mindenképpen komoly előrelépésként könyvelhető el.

Már évek óta szól arról a fáma a Forma-1-ben, a királykategória mezőnyének törekednie kell a költségek folyamatos visszaszorítására: ennek érdekében számos intézkedést hoztak az elmúlt években, Martin Whitmarsh szerint pedig mindennek mára jól látható eredményei is vannak.

A McLaren F1-es csapatának első embere példaként említi a Forma-1-es autóbemutatókat, melyeket alig tíz éve még hatalmas csinnadratta közepette tartottak dollármilliókat elköltve, ma pedig a csapatok saját gyárukban, vagy éppen az első teszt helyszínén rántják le a leplet új versenygépeikről.

„Gyakran szó esik a Forma-1-ben a motorhome-okról, a versenyzőkről, illetve a mérnöki és csapatfőnöki fizetésekről” – mondta a szakember, aki a McLaren csapatfőnöki feladatai mellett a Forma-1-es csapatok érdekvédelmi szervezetének, a FOTA-nak elnöki tevékenységét is ellátja.

„A ’80-as években minden a pazarlásról szólt, az F1 egyik vonzereje ez a fajta mértéktelenség volt. Ez évtizedekig jellemző volt, de épp itt az ideje, hogy felnőjünk és ráeszméljünk arra, hogy ez már többé nem vonzó.”

„A hatékonyságra kell koncentrálni, ez pedig a költségek korlátozását jelenti. Az évek során kisebbek lettünk, csökkentettük a szén-dioxid-kibocsátást, ráadásul tudom, hogy sokkal minőségibb egyeztetések folynak a hatékonyabb költekezésről.”

„Ahelyett, hogy azt mondjuk, három újabb szélcsatornára és még 100 mérnökre van szükségünk, arról egyeztetünk, hogy ennyi áll rendelkezésünkre, ebből kell gazdálkodnunk. A hatékonyság a lényeg, tehát ezek már sokkal egészségesebb és életképesebb egyeztetések.”

„Elég csak megnézni az autóbemutatókat. Korábban még az Alexandra-palotát is kibéreltük, vagyonokat szórtunk el a prezentációkra, ahogy mindenki más is. Tulajdonképpen versenyeztünk egymással e téren is. Most a bemutatóink arról szólnak, hogy felhúzunk két lelátót a gyárunkban,
teljesen olcsón. Senki sem költekezik, mert senki nem kíváncsi azokra az extravagáns bemutatókra. Tehát úgy gondolom, jó irányba változott a Forma-1.”

Hirdetés

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!