Egy rajtrácslány vallomása: „Soha nem éreztem magam megalázó helyzetben!”

Fotó: Red Bull
SPIELBERG,AUSTRIA,21.JUN.15 - MOTORSPORTS, FORMULA 1 - Grand Prix of Austria, Red Bull Ring. Image shows Formula Una. Keywords: grid. Photo: GEPA pictures/ Andreas Pranter - For editorial use only. Im age is free of charge. Julie Krautschneider Julie Krautschneider

A Forma-1 új tulajdonosa, a Liberty Media nemrég bejelentette, 2018-tól már nem lesznek rajtrácslányok a száguldó cirkuszban, azóta pedig már az is kiderült, hogy a csinos hölgyeket gyerekek váltják majd a versenyhétvégéken.

A szexi, csinos hölgyek jelenléte már hosszú évtizedek óta elfogadott dolog volt a Forma-1 berkeiben, a Liberty Media kereskedelmi vezetője, Sean Bratches azonban úgy fogalmazott, a rajtrácslányok nem illenek bele a száguldó cirkusz jövőképébe, és a társadalmi normákkal is ellentétesek.

A kitiltásukról való döntés viszont megosztotta a közvéleményt, illetve a Forma-1 résztvevőit egyaránt. Az F1VILÁG olvasóinak többsége például nagyon sajnálja, hogy idén már nem lesznek ott a grid girlök a versenyek előtt.

Szerinted maradjanak a rajtrácslányok a Forma-1-ben?

Most pedig megszólalt egy olyasvalaki is, aki pontosan tudja, milyen feladatot is jelentett rajtrácslánynak lenni: a 2015-ös Osztrák Nagydíjon Julie Krautschneider Nico Rosberg Mercedese előtt pózolhatott, és örömmel fotózkodott a versenyre kilátogató rajongókkal.

A most 27 esztendős hölgy a Motorsport-Magazinnak beszélt arról, mennyire sajnálja, hogy a Forma-1 a folytatásban nem számít már a grid girlökre.

„Egy ideje már beszéltek erről, és szerintem sajnálatos, mert egy újabb tradíciótól búcsúzunk el” – mondta.

„A rajtrácslányokkal kapcsolatos sztereotípia alapvetően az, hogy alulöltözött lányok bikiniben pózolnak a motorháztetőkön – de ez már a múlt. Manapság sokkal stílusosabb dologról beszélünk. Ausztriában mi például a hagyományokat képviseltük. A Formula Unák nem hasonlíthatók össze a klasszikus rajtrácslányokkal. Ezért gondolom azt, hogy kár, hogy a fiókba kerülünk.”

„Szívesen csinálnám újra, mert nekem való. Ez az én sportom. Nem csak azért, hogy tartsam a táblát, vagy a zászlót: segítettünk a nagydíj megrendezésében. Interjúknál vettünk részt, TV-s megjelenéseink voltak, illetve fotózások különféle reklámkampányokhoz. Néhányan pedig nagykövetek voltak a szezonnyitón, Ausztráliában. Szóval rengeteg minden van az egész mögött, amiről az emberek nem tudnak.”

„És tartom a kapcsolatot rengeteg rajtrácslánnyal, barátságok születtek. És mindenkinek ugyanaz a véleménye: sajnálatosnak tartjuk a döntést. Nagyszerű élmény volt így átélni egy nagydíjat, megismerni a pilótákat. Az, hogy egy hétvége erejéig belekóstolhattunk a Forma-1-be, felejthetetlen élmény marad. Kár, hogy többen ezt már nem élhetik át.”

Fotó: Red Bull

„Kétségkívül vannak lányok, akik főállásban csinálják ezt. Ha az ember erre koncentrál, akkor nyilván pénzt tud csinálni belőle. Az én esetemben hobbiból karrier lett. Egy kis mellékállás volt ez, de van igazi munkám. Egészséges elegye volt ez a hobbinak és a munkának.”

„A szabályváltozások miatt most efféle mellékállásra nem lesz lehetőségünk. Más versenysorozatok is elköszöntek már a grid girlöktől, vagy legalábbis fontolgatják.”

Nem kétséges, hogy az osztrák rajtrácslányok a legszemrevalóbbak közé tartoznak – nem véletlen, hogy Julie az év grid girlje volt 2015-ben egy német portál szavazása alapján. És ez nemcsak szépségének, hanem öltözékének, a dirndlnek is köszönhető.

„Ausztriában mi egyfajta nagykövetek voltunk, a ’dirndlbe’ öltözve megmutattuk Ausztria egy darabját, Stájerországot a nagyvilágnak. Az embereknek pedig nagyon tetszett, szerették látni” – mondta a csinos hölgy.

„Soha nem éreztem úgy, hogy rajtrácslányként megalázó helyzetben lettem volna, vagy lenéztek volna ezért. Ezért is gondolom úgy, hogy nagy kár érte. Pontosan tudtuk, hogy mi lesz a feladatunk, és elfogadtuk. Mert imádjuk, amit csinálunk. Ha bele lettünk volna kényszerítve valamibe, nem ez lett volna a helyzet. Egy másodpercig sem volt olyan érzésem, hogy olyasvalamit kell tennem, amit nem szeretnék. Egy másodpercre sem néztem ki hülyének.”

„Mindenki nagyon kedves volt velem. Az emberek megkérdezték, hogy készíthetnek-e fényképeket. Nagyon kényelmesen éreztem magam, jó kezekben voltam.”

„És még hozzá kell tennem: a Forma-1-ben a lányok nem bikiniben állnak a rajtrácson. Egy nagydíjat sem tudok felidézni, ahol így lenne. Abu Dhabiban például stewardess egyenruhában vannak, máshol fátyolt is hordanak. Országspecifikusak, gyönyörűek és jól öltözöttek.”

„Egy kicsit sajnálatosnak tartom, hogy minket senki sem kérdezett meg erről. Egyszerűen csak eldöntötték. Hogy mi lesz a folytatás, majd meglátjuk. A ’bikinis buta szőke’ klisé már a múlté. Néhányan közülünk tanultak, voltak köztünk jogászok és ügyvédek is.”

Julie Krautschneider a 2015-ös Osztrák Nagydíjon

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS
}

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!