F1 1000. – A résztvevők kedvencei (1. rész)

Fotó: Racing Point
Fotó: Racing Point
A Forma-1 történetének 1000. versenyét rendezik az előttünk álló hétvégén, Kínában. Megszámlálhatatlanul sok felejthetetlen pillanat, melyekre nemcsak az egyszeri rajongók, de természetesen maguk a résztvevők is szívesen emlékeznek vissza.

Hiszen ki ne emlékezne például az 1998-as Belga Nagydíjra, vagy ne látott volna legalább videófelvételeket a verseny rajtjáról, és kinek ne jutna eszébe a 2008-as szezon utolsó versenye, a Brazil Nagydíj, ahol Felipe Massa az utolsó utáni pillanatban bukta el a világbajnoki címet?

De vajon melyik versenyek tartoznak az F1 résztvevőinek kedvencei közé? Megmutatjuk!

Nico Hülkenberg (Renault) – A 627. verseny | Belga Nagydíj, 1998

„Az első verseny, amire életemben először látogattam ki, ’98-as spái futam volt – az a verseny, ahol már a rajt után óriási roncsderbi alakult ki. Az Eau Rouge-ban ültem, és figyeltem, ahogy az autók jönnek le a dombról. Emlékszem, hogy pár autó még átjutott, aztán pedig kerekek és alkatrészek repültek mindenfelé. Ez volt az első verseny, amire apukám elvitt magával.”

„Ami a saját versenyeimet illeti, a 2012-es Brazil Nagydíjat mondanám. Oké, a Lewisszal való versenyzés nem volt valami fantasztikus [Hülkenberg ütközött a brittel az 54. körben], de a mai napig fogalmam sincs arról, hogy a pokolba tudtam kint maradni a pályán azokkal a slick gumikkal. Ezután majdnem 50 másodperces előny birtokába kerültem. Ha nincs a törmelékek miatt pályára küldött biztonsági autó, talán nyertem volna. Mindazonáltal nagyszerű verseny volt.”

Christian Horner (csapatfőnök, Red Bull) – 429. verseny | Brit Nagydíj, 1986

„Rengeteg kiemelkedő verseny volt. Az 1986-os Brit Nagydíj volt az első F1-es futam, amin részt vettem. Aztán 1992-ben a Brit GP-n versenyeztem is az F3-ban, amikor Nigel Mansell a csúcson volt. Ez nagyon különleges pillanat volt.”

„Ha a jelenlegi, csapatfőnöki szerepkörömet nézzük, akkor azt emelném ki, amikor megszereztük az első győzelmünket 2009-ben, Kínában, majd amikor a következő évben Sebastian Vettellel megnyertük az egyéni világbajnoki címet.”

„Mégis mindig az az 1986-os verseny jut eszembe. A kerítésen át figyeltem. A Williams-Piquet-Mansell-éra csúcsa volt. Egy feltörekvő 12 éves gokartos srác voltam, óriási Mansell-rajongó. Ők voltak az óriásai, a gladiátorai és a hősei a sportnak. Egyszerűen fenomenális volt azoknak a hatalmas turbómotoros autóknak az ereje és energiája. A hangjuk egyszerűen hihetetlen volt. Emlékszem, hogy részt vettem – azt hiszem – az 1990-es versenyen, ahol ott volt a Ferrari V12-ese, ami teljesen más volt, mint a V8-as, vagy a V10-es motorok. A Woodcote-kanyarban figyeltem az eseményeket, az erő lenyűgöző volt. A mai napig libabőrös leszek, ha versenyt látok.”

Carlos Sainz (McLaren) – A 784. verseny | Kínai Nagydíj, 2007

„Fernando Alonso-rajongóként jól emlékszem a 2007-es Kínai Nagydíjra, amikor Hamilton a kavicságyban ragadt, ez pedig életben tartotta a bajnoki reményeket az utolsó versenyre. Ez óriási pillanat volt Spanyolországban.”

„Ma már nyilván remekül kijövök Lewisszal, és rajongók a munkásságáért, illetve azért is, amit abban az évben elért, de akkoriban, Fernando Alonso rajongójaként az a verseny egyfajta sokk volt, hiszen nem számítottunk arra, hogy a bajnoki cím az utolsó versenyen dől el. Akkoriban az összes versenyt megnéztem.”

Fotó: Bridgestone Motorsport

Lando Norris (McLaren) – A 794. verseny | Brit Nagydíj, 2008

„Kétlem, hogy ki tudok emelni egyetlen versenyt úgy, hogy az volt minden idők legjobbja, de említhetném a 2007-es és 2008-as szezon bármely versenyét, azok ugyanis lenyűgözőek voltak. Ekkor kezdtem el követni a Forma-1-et, és Lewis és Fernando, illetve a McLaren és a Ferrari csatái fantasztikusak voltak. Ekkor fogott meg az egész, nekem mindig ezek a versenyek lesznek a legjobbak.”

„Ha ki kellene emelnem egy versenyt, akkor talán a 2008-as silverstone-i lenne, ahol Lewis hihetetlenül gyors volt az esőben, és óriási előnnyel nyert.”

Daniel Ricciardo (Renault) – A 803. verseny | Brazil Nagydíj, 2008

„Ha rajongóként kellene választanom, akkor két versenyt mondanék. Az első 2008, Brazília. Ilyet le lehet írni ugyan, de az ember nem számít rá! Az, hogy a bajnoki cím az utolsó kör utolsó kanyarjában dőljön el… Lenyűgöző volt – habár Felipének annyira nyilván nem.”

„A másik Mark Webber első versenye lenne 2002-ből, amikor az 5. helyen ért célba a Minardival. Kint voltam aznap, fantasztikus volt.”

Fotó: Scuderia Ferrari

„A saját versenyeim közül a 2014-es budapestit mondanám, az ottani győzelmemet. Rengeteg biztonsági autós periódus volt, sok minden történt, szóval rajongóként is remek lehetett!”

Alexander Albon (Toro Rosso) – A 803. verseny | Brazil Nagydíj, 2008

„A Forma-1 aranykorához képest sajnos egy kicsit későn nőttem fel, de az a verseny, ami beleégett az agyamba, a 2011-es Kanadai Nagydíj, ahol Jenson Button győzött, amikor az utolsó körben előzte mg Sebastian Vettelt az esőben.”

„És Lewis első bajnoki győzelme is emlékezetes 2008-ból, Brazíliából. A szenvedély, a légkör hihetetlen volt. Az apukámmal közösen néztük azt a versenyt, együtt üvöltöttünk a TV előtt. Nagyon emlékezetes volt, főleg, hogy Felipe és a családja azt gondolták, hogy ők nyertek. A motorsportban egy szívdobbanás alatt változhatnak a dolgok. Akkoriban minden versenyt megnéztem, fanatikus voltam!”

„Aztán ott van még Sebastian Vettel felzárkózása a 2012-es Brazil Nagydíjon, mellyel megnyerte a bajnoki címet. De említhetném az utolsó két bakui futamot is, melyek lenyűgözőek voltak. Nagyon sok kiváló verseny van!”

Romain Grosjean (Haas) – A 803. verseny | Brazil Nagydíj, 2008

„Ez nagyon különleges volt. Otthon néztem a versenyt, Felipe pedig 30 másodpercig bajnok volt. Aztán Hamilton kezébe került a győzelem. Fantasztikus verseny volt – ilyenre még Steven Spielberg sem gondolt volna!”

Charles Leclerc (Ferrari) – A 982. verseny | Monacói Nagydíj, 2018

„Egy kicsit önző leszek talán, de én a tavalyi, monacói versenyt fogom mondani, mint legjobb emlékemet, hiszen ez volt az első hazai Forma-1-es nagydíj, amin részt vettem. Igazán különleges volt. Hogy őszinte legyek, nem sok versenyt láttam a TV-ben, mert mindig gokartversenyeken voltam. Szóval igen, határozottan a tavalyi Monacói Nagydíj a legszebb emlékem eddig.”

Fotó: Pirelli

Cikkünk második részével szombaton jelentkezünk majd, érdemes lesz visszalátogatni az F1VILÁG.HU-ra!

Ezeket olvastad már?

 

 

Kapcsolódó cikkek

Friss hírek

 

 

 

 

 

 

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!