Räikkönen: Ideges voltam, amikor először a karjaimban tartottam a kisfiam

Kimi Räikkönen, Robin Räikkönen, Minttu Räikkönen after the Hungarian Grand Prix
Kimi Räikkönen, Robin Räikkönen, Minttu Räikkönen after the Hungarian Grand Prix

Nem éppen szokványos interjút készített a Forma-1 2007-es világbajnokával, Kimi Räikkönennel a Sport Bild című német lap.

A Ferrari versenyzője teljesen őszintén válaszolt a magánéletére vonatkozó kérdésekre – köztük arra is, mennyire változott meg az élete azóta, hogy két gyermek édesapja.

Räikkönen az interjúban beszélt arról, milyen volt először a karjaiban tartania első gyermekét, és természetesen szó esett arról is, egészen pontosan milyen a viszonya csapattársával, Sebastian Vettellel.

Következzék a Sport Bild interjúja vágatlanul!

Milyen hangulatban vagy most?

Attól függ, hogy megölsz-e, vagy sem!

Már egy boldog családos ember vagy, és sokkal nyugodtabbnak tűnsz, mióta két gyermeked van.

Lehet. Nem tudom. Az életem fárasztóbb – de boldogabb is. De a magánéletben mindig más stílusú voltam. Az emberek valószínűleg mindig azt képzelik, hogy teljesen őrült életet élek. De ez nem így van. Csak a munkám más egy kicsit. Ezért van az is, hogy interjúkat kell adnom, még akkor is, ha nem szeretem.

Mennyire változtatták meg az életedet a gyermekeid, Robin (3) és Rianna (1)?

Nagyon. Amikor az ember először meghallja, hogy apa lesz, fogalma sincs arról, mennyire meg fog változni az élete. Robin sokat kérdez, ezekre pedig neked kell válaszolnod először. Tetszik, hogy a kisgyerekek mennyire ártatlanok, és mennyire szabadok fejben. Ugyanakkor Robin az új legjobb barátom. Az élet valóban a gyerekekkel kezdődik. Onnantól kezdve nagyobb jelentéssel bír.

Fotó: Instagram/kimimatiasraikkonen

Korábban te voltál a „Jégember”, aki nem idegeskedett az autóban, és nyugodt életet élt. Most mi a helyzet?

…ideges voltam, amikor először tartottam a karjaimban a kisfiamat. Feszült voltam, amikor felvettem őt a klinikán. Nem igazán tudtam, mit kell tenni, amikor először felsírt. A második babával már rutinszerűen mennek a dolgok.

A Forma-1 a gyermekeid miatt már kevésbé fontos?

Nem, mert a Forma-1 soha nem volt az életem. Teljesen külön tudom választani őket. A magánéletem teljesen más, mint az, amit a versenypályán élek. Én a versenyzést szeretem, nem pedig a többit. Ezért nem lesz semmilyen problémám azzal, ha egy ponton befejezem. A haverjaim hamar rájöttek, ne kérdezgessenek a munkámról, mert nem kapnak komoly válaszokat. Nem szeretek a magánéletben a munkáról beszélni.

Ez vonatkozik Robinra is?

Most már olyan korban van, hogy tudja, mit csinálok. Például, hogy az autóm piros. Kérdez is, és ő az egyetlen, aki válaszokat kap.

Robin is autóversenyző lesz?

Nem tudom, mit fog csinálni Robin. Érdeklődik az autók és a motorok iránt. Tiszta apja! (nevet). Ha nem lett volna belőlem autóversenyző, tuti, hogy az autókkal foglalkoznék valamilyen módon. Az első autóm egy Lada volt. Ma már egy Ferrarit vezetek. Ami vicces, hogy Robin soha nem akar hátul ülni, mindig elöl szeretne. Ami biztos: azt csinál majd, amit akar. Nem erőszakolok rá semmit.

Fotó: Instagram/kimimatiasraikkonen

Ami a munkát illeti: elégedettséggel tölt el, hogy Sebastian Vettel mindig dicsér, és azt mondja, szeretné, ha a csapatnál maradnál?

Annál biztosan jobb, mintha azt mondaná, hogy idióta vagyok! Mondjuk mondja ezt is, csak ritkán! (nevet). Komolyra fordítva: jól megértjük egymást. Vele nincs politika és a többi sz*rság, teljesen normális férfibarátság van köztünk. Természetesen szeretnék a Ferrarinál maradni, de ez a csapat döntése. Ugyanúgy várok én is, mint ahogy ti.”

Milyen egy férfibarátság egy ilyen, politikával teljesen átszőtt sportban?

Sebastian nagyon egyenes, és a sikerei sem változtatták meg. Amikor bemegyünk a bokszba, és megbeszélünk valamit, az utána már nem téma. Amikor 2017-ben összeütköztünk Szingapúrban, nem volt vita, vagy csend. Ő az a fajta ember, aki ki tudja mondani, ha hibázott, akárcsak én. Sokkal jobb dolgozni ilyen kellemes hangulatban. Ez pedig az autót is gyorsabbá teszi, ellentétben azzal, ha egymással harcolnánk. Mindkettőnknek ugyanaz a célja: mégpedig, hogy a Ferrari világbajnok legyen. Kiegészítjük egymást, ez pedig nagyon jó a csapatnak.

Fotó: Scuderia Ferrari

Spielbergben Vettel előtt értél célba, Hockenheimben elengedted magad mellett. Segíted őt a bajnoki küzdelemben Hamilton ellen?

A világbajnokság egy bizonyos pontján a csapat elsőbbséget élvez. Ez teljesen világos számomra. Nem tegnap óta vagyok itt. Számomra ez annyira normális, mint amennyire neked egy interjút készíteni.

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS
pp_gemius_hit('Aurgi_e7YvPTGxeFO8vlnqSc71yG41rhwqueMi4R8QT.b7');

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!