Verstappen vs. Ocon

Videó: Az F1-es fejvédő egy londoni emeletes buszt is elbírna

Fotó: Mercedes AMG Petronas Motorsport

A 2018-as idénytől kezdve már kötelezően használandó lesz a Forma-1-ben a versenyzők fejének védelmét szolgáló Halo.

Az eszköz integrálása komoly kihívásokat tartogatott a királykategória csapatai számára: mindezekről James Allison, a Mercedes technikai igazgatója beszél a fenti videóban.

„Itt, Brackley-ben az eszköz alkalmazása nagy kihívást jelentett, hiszen nem egy könnyű elemről van szó. Jó néhány kilogramnyi titániumról beszélünk, amit fel kell helyeznünk a versenyautóra úgy, hogy a különféle változtatásokkal együtt az autó a súlyhatár alatt maradjon” – mondta a szakember.

„Nem könnyű ez az eszköz, mert rendkívül komoly erőhatásoknak kell ellenállnia. Meg kellett erősítenünk a kasztnit is, és így nagyjából egy londoni emeletes buszt is elbírna a Halo. Meg kellett győződnünk arról, hogy elég erős ahhoz, hogy védelmet nyújtson a versenyzőknek az olyan incidensek esetére, melyekre tervezre lett.”

„A versenyautó tömegére, illetve a terhelésre vonatkozó kihívások mellett aerodinamikai nehézségekkel is szembe kellett néznünk. A Halo alapvetően egy sztenderd elem, minden csapat ugyanazt kapja. Nincsenek rajta kiegészítő elemek, aerodinamikailag elég kellemetlen megoldás. Ezért engedélyt kaptunk arra, hogy bizonyos módosításokat hajtsunk végre, és ezek csapatonként eltérőek lehetnek, mert lehetőségünk van arra, hogy aerodinamikai elemekkel vegyük körbe. Ezáltal lehetőségünk van valamelyest csökkenteni a negatív aerodinamikai hatását.”

„Az a célunk, hogy a Halo ne befolyásolja az autó sima futását, illetve a motor teljesítményét – tehát azt szeretnénk, hogy a Halo ne legyen hatással a motorra. Emellett pedig fontos, hogy a fejvédő ne legyen kártékony hatással a hátsó szárny működésére.”

 

Kapcsolódó cikkek

Rosberg: Hamiltonnak is vannak gyenge pontjai

Nico Rosberg, a 2016-os év F1-es világbajnoka kíváncsi, hogy ki lesz idén Lewis Hamilton kihívója, és alig várja, hogy kiderüljön, mire lesz képes Charles Leclerc a Ferrari színeiben.

Hamilton egy erősebb Vettelre számít idén

Lewis Hamilton, a Mercedes világbajnoka újult energiával vág neki a 2019-es F1-es szezonnak, és reméli, hogy szoros csatákat vívhat a Ferrarival és a Red Bull-lal. 

Riportfilm: A bemutatás után pályán az új Mercedes

Bemutatta 2019-es Forma-1-es versenyautóját szerdán az elmúlt éveket végigdomináló Mercedes: a német istálló változatlan felállással, a Lewis Hamilton – Valtteri Bottas kettőssel vág neki az új bajnoki évadnak. Bemutatjuk az F1VILÁG.HU exkluzív riportfilmjét!

Friss hírek