Videó: Az F1-es fejvédő egy londoni emeletes buszt is elbírna

Fotó: Mercedes AMG Petronas Motorsport
Fotó: Mercedes AMG Petronas Motorsport

A 2018-as idénytől kezdve már kötelezően használandó lesz a Forma-1-ben a versenyzők fejének védelmét szolgáló Halo.

Az eszköz integrálása komoly kihívásokat tartogatott a királykategória csapatai számára: mindezekről James Allison, a Mercedes technikai igazgatója beszél a fenti videóban.

„Itt, Brackley-ben az eszköz alkalmazása nagy kihívást jelentett, hiszen nem egy könnyű elemről van szó. Jó néhány kilogramnyi titániumról beszélünk, amit fel kell helyeznünk a versenyautóra úgy, hogy a különféle változtatásokkal együtt az autó a súlyhatár alatt maradjon” – mondta a szakember.

„Nem könnyű ez az eszköz, mert rendkívül komoly erőhatásoknak kell ellenállnia. Meg kellett erősítenünk a kasztnit is, és így nagyjából egy londoni emeletes buszt is elbírna a Halo. Meg kellett győződnünk arról, hogy elég erős ahhoz, hogy védelmet nyújtson a versenyzőknek az olyan incidensek esetére, melyekre tervezre lett.”

„A versenyautó tömegére, illetve a terhelésre vonatkozó kihívások mellett aerodinamikai nehézségekkel is szembe kellett néznünk. A Halo alapvetően egy sztenderd elem, minden csapat ugyanazt kapja. Nincsenek rajta kiegészítő elemek, aerodinamikailag elég kellemetlen megoldás. Ezért engedélyt kaptunk arra, hogy bizonyos módosításokat hajtsunk végre, és ezek csapatonként eltérőek lehetnek, mert lehetőségünk van arra, hogy aerodinamikai elemekkel vegyük körbe. Ezáltal lehetőségünk van valamelyest csökkenteni a negatív aerodinamikai hatását.”

„Az a célunk, hogy a Halo ne befolyásolja az autó sima futását, illetve a motor teljesítményét – tehát azt szeretnénk, hogy a Halo ne legyen hatással a motorra. Emellett pedig fontos, hogy a fejvédő ne legyen kártékony hatással a hátsó szárny működésére.”

Maradj még, olvasd el ezeket is!

 

 

Kapcsolódó cikkek

Friss hírek

 

 

 

 

 

 

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!