2020-ra sem változnak az F1-es időmérők

Fotó: Alfa Romeo Racing
07 RAIKKONEN Kimi (fin), Alfa Romeo Racing C38, action during the 2019 Formula One World Championship, Grand Prix of Azerbaijan from April 25 to 28 in Baku - Photo Antonin Vincent / DPPI Räikkönen
Nem változik a Forma-1-es időmérő edzések formátuma a 2020-as idényre – legalábbis a nemrég közzétett sportszabályzat szerint.

A királykategória csapatai az elmúlt időszakban egyeztetéseket folytattak arról is, hogy a jövőben esetlegesen a jelenlegi három helyett négy szegmensből állna a kvalifikáció a Forma-1-ben.

Erre leginkább a sportág tulajdonosa, a Liberty Media hajlott, szerintük ugyanis azzal, ha a versenyautók több időt töltenének a pályán, megnőne annak az esélye is, hogy az élmenők hibáznak.

Az elképzelés szerint 4 autó esett volna ki a Q1-ben, a Q2-ben és a Q3-ban is, így az utolsó, negyedik szakaszban 8 versenyző harcolt volna a pole pozícióért.

A csapatok viszont szkeptikusak voltak a javaslattal kapcsolatban, ráadásul az elvégzett szimulációk is azt mutatták, hogy extra abroncsok nélkül épp ellenkező hatást váltana ki a változtatás – a versenyzők ugyanis gumik hiányában a Q4-ben mindössze egy gyorskört teljesítenének, sőt, néhányan akár úgy is dönthetnének, hogy egyáltalán nem gurulnak pályára.

„Sok értelmét nem láttuk” – mondta Andy Green, a Racing Point technikai igazgatója.

„Gumihiány lenne, és a három topcsapat még előrébb kerülne. Számomra nem úgy tűnik, mintha ez jobban összerázná a mezőnyt, és jobb lenne a versenyzés. Szerintem az időmérő az, ami a legkevésbé problémás. Jelenleg működik a dolog, és teszi azt, amiért évekkel korábban kialakítottuk. Párszor már próbáltunk változtatni rajta, de nem lett jobb.”

A Forma-1 2020-as Sportszabályzatát nemrég nyilvánosságra hozták, a regulák szerint pedig az időmérő formátumának megváltoztatásához a csapatok egyhangú támogatására lenne szükség.

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzájárulok, hogy az F1VILAG.HU hírlevel(ek)et küldjön számomra, és közvetlen üzletszerzési céllal megkeressen az általam megadott elérhetőségeimen saját vagy üzleti partnerei ajánlatával:*
Hozzájárulok (Az adatkezelés részletei »)

Ezeket is ajánljuk!

HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS