39 éves lett Massa, aki 39 másodpercig volt világbajnok

Felipe Massa 2008 Brazil GP Brasil GP Scuderia Ferrari
Fotó: Scuderia Ferrari
Felipe Massa ma ünnepli 39. születésnapját – a brazil pilóta életében a 39-es szám nemcsak most játszik fontos szerepet, ugyanis éppen ennyi másodpercig érezhette magát F1-es világbajnoknak 2008-ban.

A Ferrari már karrierje kezdetén felfigyelt Feipe Massára, noha a brazil pilóta egy kicsit botladozott első sauberes évében. A sorozatos hibák is szerepet játszottak abban, hogy 2003-ra nem kapott szerződést csapatától, ám a Ferrari határozott álláspontja volt, hogy a brazil tehetséges, ezért tesztpilótai állást kapott tőlük

Massának nem ez volt az egyetlen törés, vagy hullámvölgy karrierjében, azonban neve mindig a nagyok között – vagy mondjuk úgy, hogy a nagyok mellett szerepelt. A Ferrarinál a lehető legjobb mentort kapta maga mellé Michael Schumacher személyében, akinek visszavonulásában az is szerepet játszott, hogy döntésével Felipe Massa a maranellói istállónál maradhatott. 

A 2008-as év hozhatta volna meg a fordulópontot Massa életében, amikor a szezonzáró Brazil Nagydíjon, hazai közönsége előtt 39 másodpercig világbajnoknak gondolhatta magát. Jól ismerjük a történetet: a futamgyőztes Massa még világbajnokként ért célba, azonban néhány kanyarral a verseny leintése előtt Lewis Hamilton megelőzte Timo Glockot, ezzel 1 ponttal megnyerte a vb-címet. Elképesztő érzelmek szabadultak fel a bokszutcában, amikor két garázsban is párhuzamosan ünnepeltek: Massa és a Ferrari, valamint Hamilton és a McLaren is boldogságban úszott. 

„Fantasztikus pillanat volt, amikor nyertem, egy tökéletes hétvége volt. De az, hogy az utolsó métereken veszítettem, kemény volt. Nem tudtam nem sírni. Képzeljétek csak el, a bajnoki cím megnyerése otthon – ez egy hihetetlen érzés lett volna” – nyilatkozta Massa az ESPN-nek 2 éve, a történtek 10. évfordulóján. 

A fordulópontot így nem ez a verseny, hanem az egy évvel későbbi Magyar Nagydíj hozta Massa – nem igazán karrierjében, sokkan inkább az – életében, amikor az időmérőn súlyos balesetet szenvedett. A történtek nemcsak Massa életére voltak nagy hatással, hanem a Forma-1 biztonságára is, illetve arra, ahogyan a sport biztonságáról gondolkodtak az érintettek. 

Ezt követően a fej védelmével kapcsolatos biztonsági intézkedéseket megsürgették, és Adam Baker, az FIA biztonsági igazgatója tavaly az F1Világ.hu-nak elmondta, ma már egy ugyanilyen balesetben elkerülhetőek lennének a súlyos sérülések. 

Massa a balesetet követően rengeteg segítséget nyújtott az FIA-nak, és ő maga is a biztonság nagykövete lett a sportban. Sokan úgy vélik, a baleset és a rehabilitáció miatt kihagyott időszak közrejátszott abban, hogy Massa ezt követően nem tudott az F1 élvonalába kerülni. 

Az viszont biztos, hogy a brazil versenyző fiatalként az F1 nagy ígéretei közé tartozott, a sors azonban úgy akarta, hogy ne a világbajnoki címek számával írja be magát a sport történelemkönyvébe, sokkal inkább meghatározó, sorsfordító pillanatokkal, valamint a brazil mivoltához méltó barátságos, lendületes, és ha kellett, kissé vehemens személyiségével.

Boldog születésnapot, Felipe! 

Görgess tovább, ez is érdekelhet!

HIRDETÉS

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzájárulok, hogy az F1VILAG.HU hírlevel(ek)et küldjön számomra, és közvetlen üzletszerzési céllal megkeressen az általam megadott elérhetőségeimen saját vagy üzleti partnerei ajánlatával:*
Hozzájárulok (Az adatkezelés részletei »)

Ezeket is ajánljuk!

HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS