5 dolog, amit a Forma-1-es pilóták imádnak Magyarországon - F1VILÁG.HU

5 dolog, amit a Forma-1-es pilóták imádnak Magyarországon

HIRDETÉS
A versenyzők nagyon örülnek, hogy a koronavírus miatt szűkített Forma-1-es versenynaptárban helyet kapott a Magyar Nagydíj: nem véletlen, a pilóták imádják Magyarországot. Összegyűjtöttük, miért!
HUNGARORING, HUNGARY - JULY 17: Sebastian Vettel, Ferrari SF1000, leads Carlos Sainz, McLaren MCL35 during the Hungarian GP at Hungaroring on Friday July 17, 2020 in Budapest, Hungary. (Photo by Mark Sutton / LAT Images)

1. Budapest 

Habár a Hungaroring Mogyoródon található, nagyon kedvező a csapattagoknak és a versenyzőknek is az, hogy Budapest közel van a pályához, és gyakorlatilag 20 perc alatt kiérhetnek a hoteljükből. Más országokban ez sokkal hosszabb időbe telik. Így este a kivilágított Duna partot, a Parlamentet, a Budai várat vagy a Lánchidat csodálhatják a hotelek ablakából. Most szigorúan onnan: az F1-es mezőny tagjaira rendkívül szigorú szabályok vonatkoznak a koronavírus miatt, nem is hagyhatják el szállásukat, kizárólag a pálya és a hotel között mozoghatnak. Ez nagy fájdalom számukra, hiszen a Magyar Nagydíj idején esténként szeretnek a belvárosban sétálni, vacsorázni, vasárnap pedig bulizni. 

2. Technikás pálya 

A Hungaroring 1986 óta ad otthont a Magyar Nagydíjnak, és habár előzni nagyon nehéz a pályán, a versenyzők számára ez csak az egyik kihívást jelenti. Max Verstappen, a Red Bull versenyzője azonban elmondta, ő azért szereti a mogyoródi aszfaltcsíkot, mert igazán technikás pálya, és a holland az F1Világnak adott exkluzív interjújában azt is elárulta, kedvenc szektorja is van a Hungaroringen! 

Az eső pedig rendkívüli izgalmakat hozhat a Magyar Nagydíjra: a 2006-os verseny a pálya történetének első esős futama volt, amit sokan az év futamának tituláltak, ekkor szerezte élete első győzelmét Jenson Button a Hondával. És az idei évben is van esély arra, hogy az eső is beleszól majd a küzdelmekbe, ugyanis az előrejelzések szerint az időmérőn és a versenyen is eshet

3. Szurkolók 

Verstappen egyébként hiányolja, hogy most nem látogathat Magyarországra az a több ezer holland szurkoló, aki például tavaly a helyszínen drukkolt érte. A Hungaroring az a helyszín, amely sok országból könnyen elérhető, így sok pilóta hazai szurkolója látogat el általában a Magyar Nagydíjra – a fanatikus hollandok mellett a finnek Kimi Räikkönenért, a tavalyi évben a lengyelek Robert Kubicáért érkeztek tömegesen hazánkba. 

Most, a koronavírus-járvány idején ez sajnos nincs így, a Hungaroring lelátói is üresen maradnak. 

4. A herendi kupa  

Tradicionális pályához tradicionális trófea illik: a Magyar Nagydíj herendi porcelánkupái a legszebb F1-es kupák közé tartoznak a versenyzők szerint. Vettel 2015-ben nyert a Hungaroringen, ebben az évben azonban éppen nem herendit kaptak a pilóták. A német pilóta azonnal szóvá tette: „Nem mintha a porcelán lenne a gyengém, de ez hozzátartozik ehhez a versenyhez. Üzenem a szervezőnek, hogy hozzák vissza!” – nyilatkozta Vettel akkor, 2015-ben. Tavaly pedig a német felelevenítette ezt a pillanatot, és elmondta, csalódott volt, hogy egy szponzorkupát kapott a herendi helyett. „Ha megnézzük a régi képeket, akkor különböző országokban jellemző trófeákat láthatunk.Az a legunalmasabb, amikor vasárnap egy szponzor kupáját kapjuk. Az olyan semmilyen. Nem is értem, egyébként is mindenhol reklámokat látunk a pályán, miért kell még inkább felhívni rájuk a figyelmet?” – mondta Vettel. 

A 2019-es trófeák. Fotó: Hungaroring

5. (Általában) a nyári szünet kezdete 

A Magyar Nagydíj általában a háromhetes nyári szünetet, az F1-es gyárak leállását előzi meg, így van olyan versenyző, aki Budapestről rögtön nyaralni indul. A zsúfolt európai szezon első felét követően a csapatok is örülnek a pihenésnek, és annak, hogy végre találkozhatnak családjukkal. 

Most azonban egészen más a helyzet, még csak az elején járunk az európai versenynaptárnak: pihenésről szó sincs, azonban a három egymást követő verseny után jól fog esni a szerelőknek és a csapattagoknak, hogy a Brit Nagydíj előtt egy hétvége kimarad, így szusszanhatnak egy rövidet. 

Hirdetés

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!