„94-szer ünnepeltünk így, semmi bajunk se lett” – a csapatok nem értik a legújabb tilalmat - F1VILÁG.HU

„94-szer ünnepeltünk így, semmi bajunk se lett” – a csapatok nem értik a legújabb tilalmat

HIRDETÉS
Az ikonikus Forma-1-es győzelmi ünneplések egy eleme az Ausztrál Nagydíjtól kezdve eltűnik, hiszen Niels Wittich versenyigazgató új iránymutatása szerint a csapattagoknak már tilos felmászniuk a bokszutca falára. Christian Horner és Zak Brown sem látja, hogy miért vált üldözötté az évtizedes tradíció.
BAHRAIN, BAHRAIN - MARCH 03: Red Bull Racing Team Principal Christian Horner attends the Team Principals Press Conference during practice ahead of the F1 Grand Prix of Bahrain at Bahrain International Circuit on March 03, 2023 in Bahrain, Bahrain. (Photo by Lars Baron/Getty Images)

A változásról a melbourne-i hétvége előtt értesítette a csapatokat Wittich, aki nem először mutatja már jelét annak, hogy nagyon is komolyan vesz olyan biztonsági intézkedéseket, amelyek felett a sport az utóbbi időben kollektíven szemet hunyt – ilyen volt a tűzálló alsónadrágok viseletének megkövetelése és az ékszerviselés tilalma, ami tavaly váltott ki komoly morgolódást a versenyzőkből.

A hétvége során több csapatvezető véleményét is kikérték a változtatás kapcsán, s Christian Horner igen közeli tapasztalatokból mondhatja, hogy szükségtelennek tartja az intézkedést, hiszen a Red Bull alkalmazottjai temérdek alkalommal mászták már meg a bokszutca falának kerítését és nyúltak már át a pályára annak résein.

„Meglepett, hogy ez hirtelen probléma lett, noha igaz, hogy a biztonsággal kapcsolatos minden kérdést nagyon komolyan kell venni. Ám egészen ikonikus pillanat, és a nagydíjversenyzés része, hogy amikor egy autó eléri a célvonalat, a csapata a korlátra felkapaszkodva ünnepel, és amíg ez biztonságos módon történik, én semmilyen problémát nem látok benne” – mondta Horner.

„Mi a Red Bull Racingnél 94 alkalommal tettük már ezt meg, és egyetlen alkalommal sem történt sérülés és nem alakult ki semmilyen problémás helyzet. Persze ha ez a szabály, akkor ez a szabály.” A csapatvezető példájában a 94 csak a futamgyőzelmek számát jelöli, viszont összesen 185 versenyen szereztek dobogós helyet, a kerítésmászásból pedig általában minden pódiumon végző csapat kiveszi a részét.

A McLaren vezérigazgatója, Zak Brown is hasonló értetlenkedést tanúsított: „Nem igazán tudom, hogy mi váltotta ki a változtatás szükségét. Nem tudok róla, hogy bármikor is baleset történt volna.”

Bár nem lett egyértelműen kimondva, hogy milyen büntetést rónak ki arra a csapatra, amely mostantól megszegi a kerítésmászási szabályt, ám a csapatvezetők által emlegetett pénzbírság tűnik a legvalószínűbb és legészszerűbb szankciónak egy ilyen vétségért.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

„94-szer ünnepeltünk így, semmi bajunk se lett” – a csapatok nem értik a legújabb tilalmat
Norris a pole-ban, Perez autót tört a Magyar Nagydíj időmérőjén!
Licitálj a Verstappen által dedikált versenyfelszerelésre! 
McLaren-uralom az időmérő előtt a Hungaroringen!
Red Bull: A versenyzői kérdés nyitott 

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!