A 2012-es versenynaptár tisztázását kérik a csapatok

A forma-1-es csapatok magyarázatot várnak a sportág kereskedelmi jogait igazgató Bernie Ecclestone-tól, ugyanis a jóváhagyásuk nélkül véglegesítették a jövő évi naptárat.


A forma-1-es csapatok magyarázatot várnak a sportág kereskedelmi jogait igazgató Bernie Ecclestone-tól, ugyanis a jóváhagyásuk nélkül véglegesítették a jövő évi naptárat.

A Forma-1-et összefogó Concorde Egyezmény kimondja, hogy amennyiben 17 futamnál több van egy szezonban és a versenyek több mint felét Európán kívül rendezik meg, a csapatok beleegyezése szükséges a versenynaptár jóváhagyásához.

2012-ben pedig 20 futam lesz, ráadásul 11 úgynevezett tengerentúli az Amerikai Nagydíj visszatérésével.

A Forma-1-es Csapatok Szövetsége (FOTA) a hírek szerint már meg is kereste Ecclestone-t és az FIA elnökét, Jean Todt urat, hogy megtudják, miért nem követték a Concorde Egyezményben pontosan és világosan leírtakat.

Az Autosport úgy tudja, hogy Todt a háttérbe állt és úgy gondolja, hogy a csapatok illetve Ecclestone feladata, hogy tisztázza a nézeteltéréseket, hiszen az FIA azt a versenynaptárat hagyta jóvá, amit a brit üzletember a szövetség elé vitt, mint jóváhagyott időrendet.

A FOTA alelnöke, Eric Boullier elmondta, hogy már megkezdték az egyeztetést Ecclestone-nal, ugyanis azt gondolják, hogy a versenynaptár utolsó része túlságosan sűrűre sikeredett, ami logisztikai nehézséget okozhat, ráadásul extra költségeket jelenthet.

„Van egy folyamat, melynek értelmében jóvá kellene hagyni a versenynaptárat, különösen ennyi tengerentúli futam esetén. A naptár második fele nem annyira tetszik nekünk, van jó néhány javaslatunk, de nem egyszerű” – mondta a Renault csapatfőnöke.

A Sauber ügyvezetője, Monisha Kaltenborn azonban hozzátette, hogy nem különösebben az időpontokkal vannak gondjaik, sokkal inkább azzal, hogy nem szabályszerűen jártak el a 2012-es versenynaptár jóváhagyásakor.

Ecclestone-t azonban nem igazán foglalkoztatja mindez, sőt mi több, beszólt a csapatoknak.

„Nem kell elutazniuk a versenyekre, ha nem akarnak” – mondta a szakember. „Ha nem tetszik nekik a folyamat, akkor a rendőrséghez kellene fordulniuk. Szerencsések, hogy vannak versenyeink, máskülönben ki kellene szállniuk az üzletből.”

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Exkluzív F1-es videók!

Imádod a Forma-1-et? Megnézel mindent, ami kedvenc sportágadról szól? Akkor ne maradj le YouTube-csatornánk újdonságairól sem!