A 2024-es autóra fókuszál, de nem adja fel a Mercedes elleni harcot a Ferrari - F1VILÁG.HU

A 2024-es autóra fókuszál, de nem adja fel a Mercedes elleni harcot a Ferrari

Hiába fókuszál már a 2024-es autó fejlesztésére, a Ferrari nem fogja feladni a konstruktőri 2. helyért zajló küzdelmet a Mercedesszel szemben – mondja Fred Vasseur csapatfőnök.

Az már viszonylag hamar kiderült, hogy az olasz csapatnak idén nem lesz esélye a világbajnoki cím elhódítására, sőt, a szezon első felében sokáig úgy tűnt, a konstruktőri versenyben még a képzeletbeli dobogó elérése is nagy falat lesz.

Az elmúlt időszakban viszont a Ferrari jelentősen javítani tudott teljesítményén, ennek köszönhetően pedig jelenleg mindössze 20 pont választja el az összetettben a 2. helyen álló Mercedestől. És miközben a maranellóiak múlt hétvégén, Japánban idei utolsó, jelentősebb fejlesztésüket vetették be, és már javában dolgoznak a jövő évi autón, a cél nem változott: le akarják győzni az ezüstnyilakat.

„Nem kell elhalasztani ezt a küzdelmet, a küzdelem most zajlik a Mercedesszel, és foglalkoznunk kell vele” – mondta Fred Vasseur csapatfőnök. „Mindig ez a legjobb módja a jövőre való felkészülésnek, a csapat és mindenki beállítottsága szempontjából kulcsfontosságú, hogy harcban legyünk. És a szezon végéig folytatni fogjuk ezt a harcot.”

„Ez soha nem áldozat, mert azt gondolom, a teljesítmény a teljesítményből fakad. Az idei szezonra már túl késő visszamenni a szélcsatornába, de minden, amit el tudunk érni a mostani autóval, az segíteni fog bennünket jövőre.”

A Ferrari Szuzukában egy új padlólemezt vetett be, a csapat pedig jelentős fejlődést tudott elérni a gumikezelés terén. Vasseur ugyanakkor azt mondja, nem kell olyan nagy jelentőséget tulajdonítani a legutóbbi fejlesztéseknek ebben a kérdésben.

„Hogy mit tudunk feltenni az autóra, az potenciál kérdése. A degradáció már egy másik történet, és nem kell kevernünk a kettőt. Persze a potenciál mindig segít. Kevesebb, mint egy tized, és az első sorban lettünk volna, és akkor másképp alakult volna a történet, tiszta pályán autóztunk volna, és a többi. De azt gondolom, a szezon végéig ez lesz a helyzet. Monzában egy századdal szereztük meg a pole-t, Szingapúrban mintegy 5 századon múlt, Japánban szint 5 századdal maradtunk le az első sorról. És a szezon hátralévő részében is századokon múlik majd.”

A Ferrari-főnök azt mondja, valójában már az őszi fejlesztések bevetése előtt is képesek voltak erős teljesítményt nyújtani.

„Azt is el kell kerülnünk, hogy túl gyorsan vonjunk le következtetéseket. A nyári szünet előtt, Spában szintén jó formában voltunk, Charles a pole-ból rajtolt és jó versenyt futott. És századmásodpercekről van szó, néha megteszünk egy kis lépést, és az az érzésünk, hogy minden megváltozott.”

„De a valóság nem pontosan ez, versenyről versenyre, pályáról pályára alakul. A versenyzők esetében olykor a beállítások jobban fekszenek Carlosnak (Sainz) vag Charles-nak.”

„Ez egy sport, és el kell fogadni azt, ha valaki jobb munkát végez másoknál egyik hétvégéről a másikra. Azt gondolom, pozitív versengés van, ez pedig segít bennünket a fejlődésben.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!