Friss hírek

A Brawn GP a legrosszabbra is felkészült

Ross Brawn elárulta, hogy akkor sem került volna veszélybe indulásuk, ha a sportfelügyelők szabálytalannak minősítették volna diffúzorukat, bár mindig is bíztak abban, hogy minden rendben lesz sokak által vitatott elemükkel.

Ross Brawn elárulta, hogy akkor sem került volna veszélybe indulásuk, ha a sportfelügyelők szabálytalannak minősítették volna diffúzorukat, bár mindig is bíztak abban, hogy minden rendben lesz sokak által vitatott elemükkel.

Ahogy az várható is volt, a riválisok a mai gépátadás után azonnal óvást nyújtottak be a sportfelügyelőknek a Brawn GP, a Toyota, és a Williams diffúzora miatt, amit egy közel négyórás tanácskozás után szabályosnak minősítettek.

A probléma ugyanis az, hogy egyesek másképpen értelmezték a szabályokat, és a hátsó törésstruktúra egy okos mérnöki kialakításával elérték, hogy a többieknél jóval nagyobb leszorító erőt generáljon az aerodinamikai szempontból amúgy is nagyon fontos diffúzor.

Ross Brawn örült a sportfelügyelők döntésének, azonban elmondta, az elmúlt időszak nagyon stresszes volt az egész csapat számára, mert bármennyire is azt gondolták, szabályos az elrendezésük, ott volt a levegőben az is, hogy mi van, ha nem.

“Egy ilyen esetben soha nem lehet teljesen biztos magában az ember, mert előfordulhat, hogy valaki előjön egy olyan dologgal, ami szintén érvényes, de nem vettük számításba, mikor értelmeztük a szabályokat” – magyarázta a brit szakember.

“Ha ez lett volna a helyzet, és előjöttek volna egy olyan értelmezéssel, vagy valamivel, amit mi nem vettünk számításba, az problémát okozott volna, és akkor meg kellett volna változtatnunk az elrendezést. Azonban szerencsére nem hallottunk ilyet. De egy ilyen eljárásnál semmit nem lehet biztosra venni.”

Arra a kérdésre, hogy ha az FIA szabálytalannak minősítette volna a diffúzort, rajthoz tudtak volna-e állni a szezonnyitón, Brawn a következőket mondta: “Igen. Valamilyen megoldást találtunk volna. A srácoknak van üvegszálas anyaguk ahhoz, hogy valamit kreáljanak. Ez messze nem lett volna ideális megoldás, de megtaláltuk volna a módját, hogy miként állhatunk rajthoz.”

Brawn azt is elmondta, hogy riválisaik teljesen sportszerűen jártak el az ügyben, mert először értesítették őket, és csak azután tettek panaszt a sportfelügyelőknél a vitatott diffúzor ügyében.

“Teljesen sportszerűen cselekedtek, és informáltak minket aggályaikról, és mi ezt meg is értettük” – mondta. “Ez egy igen versenyképes sport, és különösen mikor új szabályok kerülnek bevezetésre, amiket különbözőféleképpen lehet értelmezni, nem ritka az ilyen.”

“Azonban teljesen sportszerűen, és helyesen jártak el, értesítettek minket szándékukról, ahogy azt már elmondtam. Nekünk ezt el kell fogadnunk, hiszen joguk van óvást beadni bárki ellen.”

Bár a csapat most már teljes erőbedobással a hétvégi futamra készülhet, az ügynek még koránt sincs vége, mert az óvást benyújtó csapatok fellebbeznek, így majd csak a jövő hétvégi Maláj Nagydíj után megrendezésre kerülő Fellebbviteli Bírósági ülésen kerülhet lezárásra a történet.

Akár az is előfordulhat, hogy a sportfelügyelőkkel ellentétben, a bíróság végül úgy dönt, hogy szabálytalan az elrendezés, és törlik a szóban forgó csapatok első két versenyen elért eredményeit.

Brawn bízik abban, hogy ez nem történhet meg.

“Lehetetlen megjósolni, de bosszantó lenne, ha most azt mondták a stewardok, hogy legális, aztán az ügy a bíróságra megy, ahol kiderül ennek az ellenkezője, és az hatással lesz az addig teljesített versenyeinken elért eredményekre” – mondta Brawn.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!