A Cosworth nem tervezi a Forma-1-es visszatérést

Nem tervezi a Forma-1-be való visszatérést a Cosworth, noha korábbi partnere, a Ford a Red Bull Racing oldalán 2026-tól újra résztvevője lesz a száguldó cirkusz küzdelmeinek.

A Ford múlt héten jelentette be F1-es visszatérését: az amerikai nagyvállalat a Red Bull csapatával szövetkezik majd, 2026-ra pedig közösen fejlesztik majd ki V6-os erőforrásukat. 2004 után tehát először lesz jelen a Ford név a királykategóriában, akkor a gyártó a Jaguar révén szerepelt a Forma-1-es küzdelmekben.

A Cosworth hosszú és eredményes utat járt be a Forma-1-ben, a Ferrari és a Mercedes mögött minden idők legeredményesebb motorszállítójának számít: 10 konstruktőri győzelemhez járult hozzá, fénykora 1967 és 1983 között volt a Forddal közösen kifejlesztett DFV-motorral. Bár a 2026-ra felvázolt új motorszabályok több gyártó érdeklődését is felkeltették a Forma-1 iránt, mostanáig pedig hat vállalat jelezte részvételét, a Cosworth nem kíván visszatérni a száguldó cirkuszba.

Hirdetés
 

„Nem volt a figyelem középpontjában a dolog” – mondta Hal Reisinger, a Cosworth vezérigazgatója a Motorsport.com című internetes portálnak. „Nagyon hálásak vagyunk, hogy jelentős mennyiségű autóipari OEM-üzletet tudtunk megkötni. Ehhez elkötelezettségre van szükség minden erőforrásunk részéről, ha jól akarjuk csinálni, és én nem hiszek abban, hogy a kiválónál kevesebbet nyújtsunk.”

„Ahhoz, hogy kiszolgáljuk a Forma-1-et, egy újabb részleget kellett volna kialakítanunk a szervezetünkön belül, és ez a téma mostanáig nem produkált elég meggyőző üzleti javaslatot ahhoz, megfontoljam.”

Reisinger elárulta, „folyamatosan konzultáltak” a jövőbeli motorszabályokkal kapcsolatban, ám nem volt egyszerű dolguk, hiszen jelenleg nem vesznek részt a küzdelmekben.

„Azt gondolom, csak a közvetlenül érintettek mondandóját veszik figyelembe oly mértékben, hogy annak bármiféle hatása is van. És nem azt mondom, hogy ezzel bármiféle baj lenne. Ez az ő motorsport-programjuk, nem a miénk. De egyértelműen ez a helyzet.”

„Szóval, hacsak nem vagy eleve résztvevő, vagy közvetlenül érintett, konzultálni fognak velünk, mert remélhetőleg tisztelik a véleményünket, és fontolóra akarják venni a lehetőségek szélesebb körét. De a döntéshozás azokra vezethető vissza, akik közvetlenül érdekeltek az ügyben. És ezek nem mi vagyunk.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!