Friss hírek

A csapatok kivizsgálják, volt-e túlköltekezés

A Forma-1-es csapatokat tömörítő szervezet, a FOTA készen áll kivizsgálni, hogy volt-e olyan alakulat, amely esetleg túlköltekezett a tavalyi szezonban, árulta el a Ferrari csapatfőnöke, Stefano Domenicali.


A Forma-1-es csapatokat tömörítő szervezet, a FOTA készen áll kivizsgálni, hogy volt-e olyan alakulat, amely esetleg túlköltekezett a tavalyi szezonban, árulta el a Ferrari csapatfőnöke, Stefano Domenicali.

„Úgy gondolom, hogy az összes csapatnak, amely aláírta a megállapodást, tartania kell magát az abban foglaltakhoz, nincs helye a kivételezésnek, és amely alakulat túlköltekezet, azt büntetni kell” – mondta az olasz szakember az újságíróknak a Wrooom rendezvényen.

Hirdetés
 

A csapatok illetékesei megegyeztek abban, hogy bizonyos határokon belül maradnak, már ami a költségeket illeti, és aláírták az úgynevezett RRA dokumentumot, amely korlátozza a fejlesztésekre fordítható összeget, a személyzet létszámát és még sok más mindent.

Bár hivatalosan egyik csapat sem tett panaszt, az FIA egykori elnöke, Max Mosley még a múlt évben elmondta, hogy a Red Bull Racing a FOTA legutóbbi ülésén felmentést kért a megszorítások alól, ami csak azzal magyarázható, hogy elszállt a költségekkel, miközben keményen harcolt a bajnoki címért 2010-ben.

Az energiaital-gyárosok csapatfőnöke, Christian Horner természetesen határozottan cáfolta mindezt, és a következőket mondta a BBC Sportnak:

„Azóta, hogy bevezetésre kerültek, az RRA-ban foglalt megszorítások szerint működünk. A Red Bull okosan határozta meg a költségvetését, és egyáltalán nem meglepő számunkra az, hogy most csalással vádolnak, hiszen nem értik, hogyan lehettünk ennyire hatékonyak.”

„Amikor valaki az élen van és folyamatosan versenyeket nyer, egyszerűen elkerülhetetlen, hogy ne kerüljön a riválisok célkeresztjébe, ahogyan mi abba kerültünk már az év elején, mikor azzal gyanúsítottak, hogy változtatjuk autónk hasmagasságát az időmérőn.”

Domenicali természetesen tisztában van azzal, hogy a tavalyi bajnokság végeredménye már megmásíthatatlan, és akkor sem lehetne mit kezdeni ezzel, ha kiderülne, hogy valamelyik alakulat valóban túlköltekezett, mert a csapatok nem az FIA-val, hanem a FOTA keretein belül kötöttek megállapodást.

Azonban a bűnös vagy bűnösök nem maradhatnak büntetés nélkül. Egyes források szerint nem kizárt, hogy azok a csapatok, amelyek túlköltekeztek tavaly, annyival kevesebbet költhetnek majd idén, amennyivel átlépték a megengedett határt 2010-ben.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Exkluzív F1-es videók!

Imádod a Forma-1-et? Megnézel mindent, ami kedvenc sportágadról szól? Akkor ne maradj le YouTube-csatornánk újdonságairól sem!

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!