Orosz Nagydíj

A csapatok optimisták a Forma-1 jövőjét illetően

A Forma-1-es csapatvezetők bíznak abban, hogy hamarosan egyezségre jutnak az FIA-val, és véglegesíteni tudják a költségek csökkentését szolgáló szabályokat, habár továbbra is nagy a vita a motorok esetleges egységesítése miatt.

A Forma-1-es csapatvezetők bíznak abban, hogy hamarosan egyezségre jutnak az FIA-val, és véglegesíteni tudják a költségek csökkentését szolgáló szabályokat, habár továbbra is nagy a vita a motorok esetleges egységesítése miatt.

A csapatok szövetsége (FOTA) a Brazil Nagydíj hétvégéjén tovább folytatja a megbeszéléseket, és megpróbálja mielőbb véglegesíteni azokat a szabályokat, melyekkel elérhetővé válhat a költségek drasztikus csökkentése.

A csapatok már megegyeztek abban, hogy mindössze 25 erőforrást használnak egy szezonban, illetve a tesztkilométerek számát 30.000-ről 20.000-re csökkentik, mellyel tovább lehet faragni a költségekből.

További megbeszélések lesznek még az egységes elemek – beleértve a motorok – esetleges használatáról, a vásárolt autók futtatásáról, illetve a hosszabb távú, teljesen új motorszabályokról.

A McLaren vezérigazgatója, Martin Whimtarsh elmondta, örülne annak, ha a FOTA össze tudna hozni egy minden részletre kiterjedő szabálymódosítási csomagot.

“Optimista vagyok” – kezdte a szakember. “Ez egy remek sport, de egyértelmű, hogy még ennél is jobbá lehet tenni. Minden egyes év új kihívást hoz magával. Jelen pillanatban életszerű és ésszerű megbeszélések folynak az irányításról, illetve arról, hogy miként is kellene együtt dolgoznunk a sportban.”

“Tiszta sor, hogy az összes csapatnak, az FIA-nak, és a FOM-nak közösen kell dolgoznia, hogy biztosítani tudja, hogy a kisebb csapatok túlélik ezt a nehéz időszakot, és versenyképesek tudnak lenni. Eredményes megbeszéléseket folytattunk Sanghajban, és biztos vagyok abban is, hogy ezen a hétvégén is előrébb tudunk jutni.”

A megbeszéléseket az is meggyorsíthatja, hogy a Ferrari és a Toyota a héten közleményt adott ki, melyben figyelmeztet: ha bevezetésre kerülnek az egyenmotorok, kiszállhat a Forma-1-ből.

A BMW Motorsport igazgatója, Mario Theissen elmondta, a német nagyvállalat is hasonló állásponton van.

“A mi pozíciónk is hasonló” – mondta a német szakember az Autosportnak. “Van egy angol szó, amit igazán kedvelek, mégpedig a ’tömegcikk’. Egyesek mostanában úgy beszélnek a motorokról, mintha azok tömegcikkek lennének, ám nekünk egyáltalán nem ez a felfogásunk. A motor nem hasonlít az autó összes többi elemére, valójában az autó szíve, és mi BMW erőforrást akarunk látni az F1-es autónkban.”

Theissen azonban nem aggódik túlságosan, mert meggyőződése, hogy a FOTA elő tud állni olyan költségcsökkentő szabálymódosítási javaslatokkal, melyek meggyőzik a szövetséget arról, hogy semmi szüksége a motorok egységesítésének a Forma-1-ben.

“Nem tudom, hogy mi tenné boldoggá Max Mosley-t, azonban meg vagyok győződve arról, hogy egy elfogadható javaslattal állhatunk majd elő” – tette hozzá a német szakember.

Bár az FIA e heti közleményében ismét elmondta, hogy a gyártók azt az utat is választhatják, hogy évi 5 millió euróért ellátják egységeikkel a kisebb csapatokat, Theissen úgy gondolja, hogy a jelenlegi erőforrások mellett ez az ár nem tartható.

Azonban a FOTA bízik abban, hogy az új motorkoncepcióval el lehet majd érni az 5 milliós árat.

“Ha bevezetjük a háromversenyes motorokat, akkor az ár 10 millió. Ha ennél tovább megyünk, akkor át kell alakítanunk a motorokat, azonban nem gondolom, hogy értelme lenne ennyi pénzt költeni egy már létező motorra. A FOTA egy olyan javaslaton dolgozik, ami a következő generációs motorok szállítását is lehetővé tenné a független csapatok számára, akár évi 5 millió euróért.”

Whitmarsh a következőkkel folytatta: “Az egységes motor egy olyan kezdeményezés, amit mi nem támogatunk. Meg tudom érteni, hogy a kiscsapatok kezdetben támogatják, azonban az istállók és a FOTA egy kiváló kompromisszumos megoldással áll elő, ami csökkenteni fogja a független csapatok költségeit.”

“Ezeknek köszönhetően ismét alacsonyabbak lesznek az árak. Van néhány jó kezdeményezés, és mindannyian azon vagyunk, hogy javítsunk a sporton.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

HIRDETÉS

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzájárulok, hogy az F1VILAG.HU hírlevel(ek)et küldjön számomra, és közvetlen üzletszerzési céllal megkeressen az általam megadott elérhetőségeimen saját vagy üzleti partnerei ajánlatával:*
Hozzájárulok (Az adatkezelés részletei »)

Ezeket is ajánljuk!

HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS