A csapatokkal is megegyezett a Pirelli

Már csak a Nemzetközi Automobil Szövetséggel (FIA) kell megállapodnia a Forma-1 jelenlegi gumiszállítójának, a Pirellinek, és 2014-ben is folytathatja szerepvállalását az autósportot csúcsosztályában.


Már csak a Nemzetközi Automobil Szövetséggel (FIA) kell megállapodnia a Forma-1 jelenlegi gumiszállítójának, a Pirellinek, és 2014-ben is folytathatja szerepvállalását az autósportot csúcsosztályában.

Az olasz vállalat hároméves szerződése az idei szezont követően jár le a Forma-1-ben, egyelőre azonban még nem született végleges megállapodás a folytatásról.

Bernie Ecclestone, a királykategória teljhatalmú ura nemrég úgy nyilatkozott, ő már megállapodott a Pirellivel, a gumigyártónak azonban az FIA-val még nem sikerült dűlőre jutnia.

A Telegraph című lap úgy tudja, a Pirelli most már a legtöbb Forma-1-es csapattal is megállapodott a folytatásról, így már csak a sportot irányító testület jóváhagyására van szükség.

A Pirellit egyébként rengeteg kritika érte az idei évben abroncsai miatt, ráadásul nemrég érintett volt a Mercedes tesztbotrányában is, mely miatt a gumiszállítót megrovásban részesítette az FIA Nemzetközi Bírósága.

A Telegraph szerint a Pirelli fejesei egyáltalán nem örülnek a múlt heti ítéletnek, sőt, állítólag a Michelin is képbe kerülhet még jövőre, Jean Todt, az FIA elnöke ugyanis a francia vállalat mellett lobbizik.

Bár a szövetség nem írt ki új pályázatot a beszállítói tevékenységre, a Pirellinél készek arra, hogy búcsút intsenek a Forma-1-nek, ha az FIA megpróbálja aláásni tekintélyüket. Az olasz vállalat ráadásul többször világossá tette, ha nem tesztelhetik megfelelően termékeiket, nem tudják megfelelően ellátni feladatukat.

„Amikor úgy megyünk tesztelni Barcelonában, hogy le van fagyva a szélvédőnk reggel, az őszintén szólva nevetséges” – mondta Paul Hembery, a Pirelli motorsport-igazgatója.

„Ha egyik mérnökünk azt javasolta volna, hogy menjünk Barcelonába tesztelni februárban, megmutattuk volna neki az ajtót. Egy rendkívül magas szintű sorozatban, a Forma-1-ben vagyunk érdekeltek, szükségünk van reprezentatív tesztekre.”

Vannak jelek arra vonatkozóan, hogy a Pirelli kérésére változik a tesztprogram a Forma-1-ben – nem kizárt például, hogy a tél során a Közel-Keletre is ellátogat majd a gumigyártó.

„Azt tervezzük, hogy ellátogatunk Abu-Dzabiba és Bahreinbe decemberben. De még nem tudjuk, milyen autóval. Lehet, hogy a 2010-es Renault-val, vagy egy klasszikus F1-es géppel. Fogalmam sincs.”

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Exkluzív F1-es videók!

Imádod a Forma-1-et? Megnézel mindent, ami kedvenc sportágadról szól? Akkor ne maradj le YouTube-csatornánk újdonságairól sem!