Friss hírek

A Ferrari elismeri, aggasztó a sok motorhiba

Aggasztónak tartja az idei motorgondokat a Ferrari Forma-1-es csapatát irányító Mattia Binotto, aki szerint muszáj lesz komoly előrelépéseket tenniük a megbízhatóság terén.

A Scuderia idén is jelentős fejlődést ért el a motorteljesítményt tekintve, ám Bahreinben, Ausztriában, Németországban és Oroszországban is műszaki hiba fosztotta meg az istállót a győzelmi esélyektől.

Charles Leclerc ráadásul a hétvégi Brazil Nagydíjon rajtbüntetést kap, Austinban ugyanis ismét motorhiba hátráltatta, ami miatt egy új erőforrást kell beépíteni autójába.

„Problémánk volt Bahreinben Charles motorjával, aztán az osztrák időmérőn Sebastianéval, majd mindkét autó motorjával műszaki gondok támadtak a németországi időmérőn. És műszaki hibánk volt Szocsiban is” – mondta Mattia Binotto, még az amerikai versenyhétvége előtt.

A szakember szerint a szezon során felmerült problémák azért aggasztóak igazán, mert minden esetben eltérő műszaki hibáról volt szó.

„Mindegyik, minden egyes probléma különböző volt. Nem ugyanaz a tényező okozta, nem volt hasonlóság, ami még inkább aggasztó. Ha ugyanis van egy adott probléma, azt lehet orvosolni. De az, hogy eltérő gondok merültek fel, azt mutatja, hogy a teljes folyamatunk nem elég erős a megbízhatóság tekintetében.”

„Muszáj lesz javítanunk a megbízhatóságon. Ha megbízhatóbbak lennénk, több győzelmet szerezhetnénk. És szerintem ez a lényeg számunkra. Ami a jövőt illeti: ahhoz, hogy világbajnokok legyünk, megbízhatóbbnak kell lennünk annál, mint amilyen megbízhatók most vagyunk.”

Binotto tudja, ez „időigényes” folyamat, noha már hónapok óta dolgoznak a jobb megbízhatóságon, hiszen már a szezon második versenyén, Bahreinben látták, nincs minden rendben a motorral.

„A tervezésen múlik a dolog első sorban, aztán a homologizáláson, illetve a kockázatértékelésen a fejlesztések tekintetében. Szóval a teljes filozófián. Szóval időbe telik. De mivel már Bahreinben problémánk volt, jó ideje próbálunk erőfeszítéseket tenni annak érdekében, hogy javítsunk a helyzeten.”

Az amerikai versenyt követően Binotto beszélt arról is, nemcsak a megbízhatóság terén kell felzárkózniuk a Mercedesre.

„Nehéz legyőzni őket. Nemcsak a nyers teljesítményről van szó – a megbízhatóságról, a mentalitásról, a stratégiáról, a kerékcserékről.”

„Van egy mérce számunkra. Fejlődünk, és folyamatosan javítottunk, de még nem tartunk ott, ahol kellene. De az új autó tervezésével, a megbízhatósággal kapcsolatban kitűztünk célokat. Nem könnyű megvalósítani ezeket, de a téli időszakban megpróbálunk dolgozni ezen amennyire csak tudunk.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!