A Ferrari-főnököt nem érdekli a riválisok véleménye trükkös szárnyukkal kapcsolatban - F1VILÁG.HU

A Ferrari-főnököt nem érdekli a riválisok véleménye trükkös szárnyukkal kapcsolatban

HIRDETÉS
A Ferrari csapatfőnöke, Fred Vasseur azt mondja, teljesen biztosak abban, hogy trükkös szárnymegoldásuk megfelel a Forma-1 technikai előírásainak.
TEST T1 BAHRAIN F1/2023 - SABATO 25/02/2023  Charles Leclerc
credit: @Scuderia Ferrari Press Office

A maranellói istálló egy hasonló megoldással állt elő idén, mint amilyennel még tavaly, szezon közben a Mercedes, mely már akkor is felkeltette a többi csapat figyelmét: a legfelső és a középső szárnyelemet ugyanis meglehetősen szokatlan módon csatlakoztatták egymáshoz. Az öt csatlakozónak extra szerepe volt, azok mérsékelni tudták a gumik forgása közben oldalra kivetett alacsony sebességű levegő káros hatását, tehát aerodinamikai szereppel bírnak.

A Mercedes végül élesben nem használta a megoldást, az FIA-tól ugyanis végül nem kaptak engedélyt rá, télen azonban módosítottak a technikai szabályokon, mely már nem írja elő azt, hogy elsősorban nem aerodinamikai célokat kell, hogy szolgáljon az elképzelés. A Ferrari számára pedig ez megnyitotta a kaput arra, hogy hasonló tervezéssel álljon elő, Fred Vasseur csapatfőnök pedig elárulta, folyamatosan konzultáltak a szövetséggel.

„Amikor bemutattuk az autót ezekkel az elemekkel, természetesen voltak egyeztetéseink az FIA-val. Számukra kristálytiszta volt, hogy rendben van a dolog. Hogy a többi csapat mit gondol, az nem érdekel” – mondta a szakember, majd hozzátette, nem tartja olyan nagy dolognak azt, hogy csapata olyasmivel próbálkozik, amivel más istállók nem.

„Az F1 egy ilyen játék. Az első teszten minden évben vannak ilyen történetek a szárnyelemekkel, vagy az autó ezen részével kapcsolatban. Egy hét múlva már másról fogunk beszélni.”

Az Alpine technikai igazgatóját, Matt Harmant megkérdezték arról, szerinte érdemes-e átvenni a Ferrari trükkös szárnymegoldását.

„Azt gondolom, ez nagyon koncepcióspecifikus. Párszor meg megvizsgáltuk ezeket. Vagy felkerül az autónkra, vagy nem. Majd eldöntjük. A szabályok egyértelműsítése elég világos ezen a téren. Világos, hogy meg lehet csinálni, mi pedig majd eldöntjük, hogy így teszünk-e, vagy sem. És talán tudatni fogom azt is, hogy mikor érkezik.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!