Friss hírek

A Ferrari is kifogásolja a Mercedes továbbfejlesztett autóját

A Ferrari csapatfőnöke, Mattia Binotto is megkérdőjelezte a Mercedes versenyautójának legalitását, az olasz istálló ezért a szabályok pontosítását sürgeti.

A német istálló csütörtökön vitte pályára W13-as versenyautójának továbbfejlesztett változatát Bahreinben. A versenyautó oldalszekrényei gyökeres változásokon mentek keresztül az első teszt óta. A világbajnok istálló a felső ütközési struktúrát egy vízszintesen kiálló szárnyelembe integrálta – hivatalosan ezek a szárnyelemek a visszapillantó tartóelemeinek számítanak. A szabályok ezen kreatív értelmezése viszont felkavarhatja az állóvizet a Forma-1-ben.

Csütörtökön Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke fogalmazott úgy, trükkös tükörtartóival a Mercedes szerinte átlépett egy határt, és most Mattia Binotto, a Ferrari csapatfőnöke is arról beszélt, szerinte nem felel meg a szabályok szellemiségének a világbajnok istálló megoldása.

Hirdetés
 

„Ami a tükröket illeti, kissé meglepődtem” – mondta a Motorsport.com kérdésére a svájci szakember. „Elég meglepőnek találom őket, olyasvalami ez, amire nem számítottunk. Ami a szellemiséget illeti, úgy gondolom, olyasvalami ez, amit tisztázni kell a jövőre vonatkozóan.”

„Már korábban is mindig azzal érveltünk, hogy a tükröknek nem kellene aerodinamikai célokat szolgálniuk. Csak arra valók, hogy hátranézzen bennük az ember. Úgy gondolom, az, ahogy megtervezték az autójukat, kétségkívül jelentős aerodinamikai célokat tűztek ki a tükrökkel is. És ennek megálljt kell parancsolnunk, ez nem kérdés, mert fennáll a kockázata, hogy minden csapat elkezd majd tükröket tervezni, amik úgy néznek majd ki, mint az űrhajók. Nem gondolom, hogy ezt szeretné az F1.”

„Nem az ötlet ellen érvelek. Azt gondolom, találtak egy megoldást, ami érdekes, de úgy gondolom, a szabályok szellemisége miatt beszélnünk kell erről.”

A Mercedes radikális oldalszekrényeivel kapcsolatban a Ferrari csapatfőnökének nincs kifogása.

„A Mercedes autójára ránézve nem kétséges, hogy egy nagyszerű autó. Remek koncepció” – mondta. „Ami szintén érdekes, az a kialakítás, illetve az oldalszekrények. Ami a szabályosságot illeti, kétlem, hogy lehetnek kételyeink. Átment a folyamaton, az FIA felel azért, hogy felügyelje ezeket a dolgokat, és megbizonyosodjon arról, hogy teljesen szabályos. És kétlem azt is, hogy a Mercedes illegális eszközökhöz folyamodott volna.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!