A Ferrari kettős győzelmet aratott Törökországban - F1VILÁG.HU

A Ferrari kettős győzelmet aratott Törökországban

HIRDETÉS

Bejött a papírforma és a Ferrari verhetetlennek bizonyult Törökországban. Massa megismételve tavalyi sikerét, rajt-cél győzelmet aratott. Raikkönen a második helyen végzett, míg Alonso nagy szerencsével bejött a harmadik helyre, miután Hamilton defektet kapott.

Bejött a papírforma és a Ferrari verhetetlennek bizonyult Törökországban. Massa megismételve tavalyi sikerét, rajt-cél győzelmet aratott. Raikkönen a második helyen végzett, míg Alonso nagy szerencsével bejött a harmadik helyre, miután Hamilton defektet kapott.

Ahogy arra számítani is lehetett, hatalmas forróság fogadta a versenyzőket a Török Nagydíjon. A levegő 35, míg a pálya 52 fokos volt a rajtnál, ami komolyabb galiba nélkül zajlott le az Isztambul Parkban.

A pole pozícióból induló Felipe Massa jól kapta el a rajtát és talán a lágy gumiknak köszönhetően megtartotta vezető helyét, míg a tapadósabb ívről, a szintén lágy abroncsokkal kezdő Raikkönen könnyedén bement Hamilton elé, aki visszacsúszott a harmadik helyre. Alonso sem rajtolt túl fényesen, és a két BMW bejött elé, míg a hátsó régióban Jarno Trulli megpördült, miután Fisichella hátulról belészállt, így a Toyota olasz versenyzője az utolsó helyen folytatta a körözést.

Az első tíz kör eseménytelen volt. Az élen nem változott a sorrend. Massa és Raikkönen szinte azonos időket autózva tartotta pozícióját, míg Hamilton folyamatosan szakadt le az élen álló Ferrariktól, de továbbra is látótávolságon belül volt. A McLaren brit versenyzője mögött közel négy másodperccel lemaradva Robert Kubica körözött, miközben Alonso folyamatosan támadta az ötödik helyen autózó Heidfeldet, ám nem tudott előzési pozícióba kerülni a némettel szemben.

Az első kiesőre sem kellett sokat várni. A Red Bull Racing ausztrál versenyzője, Mark Webber autója elkezdett csúszkálni a pályán, lelassult, majd a tizedik körben beállt a boxba, és szerelői betolták a garázsba.

A kiállások első körén a BMW Sauber lengyel versenyzője, Robert Kubica kezdte meg a 13. körben. A fiatal pilóta megkapta a keményebb keverékű abroncsokat, és a negyedik helyről visszacsúszott Fisichella mögé a tizenegyedik pozícióba. Időközben a Ferrari versenyzői felváltva futották meg a leggyorsabb köröket, ám a kettejük közti különbség egy másodpercen belül volt.

A tizenhetedik körben a BMW másik versenyzője Nick Heidfeld ki kiállt a boxba, így megnyílt az út Alonso előtt. Heidfeld Kubica elé érkezett vissza, így a két BMW helyet cserélt az első kiállást követően. Egy körrel később a második helyről Kimi Raikkönen is meglátogatta szerelőit, akit Alonso követett. A spanyol pilóta a boxban megelőzte Heidfeldet, így bejött a taktika, és elment a BMW-s mellett.

A huszadik körben az élen álló Massa is kiállt tankolni. A brazil csapattársához hasonlóan szintén lágy keverékű abroncsokat kapott, és Rosberg mögé a harmadik helyre tért vissza. Egy körrel később az időközben az élre kerülő Hamilton is kiállt a boxba. A brit pilóta Alonsóhoz hasonlóan kemény keverékű gumikat kapott, és a két Ferrari mögé, a negyedik helyre tért vissza, jóllehet az élen álló Kovalainen még nem volt kint a boxban. A Renault finn versenyzője a 21. körben állt ki az élről, és a két BMW közé, a hetedik helyre tért vissza.

A kiállások első körét követően Massa két és fél másodperccel vezetett csapattársa, Kimi Raikkönen előtt, akit másfél másodperccel lemaradva a bajnokság élén álló Hamilton követett. A McLaren spanyol versenyzője, Fernando Alonso azonban már tizenöt másodperccel volt lemaradva márkatársa mögött, akit Heidfeld, a nap meglepetésembere Kovalainen, Kubica, és Rosberg követett a pontszerző helyeken.

A verseny felénél járva a sorrend nem változott az élen. Raikkönen lassan, de biztosan közeledett Massára. Közben Hamilton már majd’ 5 másodperccel volt lemaradva a Ferrari finn pilótájától, míg Alonso folyamatosan gyorsult, de továbbra is tizennégy másodperces hátrányban volt csapattársával szemben.

Hirdetés

A Toyota német versenyzője, Ralf Schumacher a 33. körben teljesítette első, és egyetlen kiállását. A szerelők feltették autójára a lágy keverékű abroncsokat, így Ralfnak már nem kellett kiállnia többször a boxba. A német versenyző Davidson mögé a tizenötödik helyre tért vissza.

A kiállások második körét nem meglepő módon Robert Kubica kezdte meg a 38. körben. Közben viszont Raikkönen váratlanul teljesen megérkezett Massa mögé, és megkezdte a támadást csapattársával szemben.

A Ferrari versenyzői közül Kimi Raikkönen állt ki elsőként a boxba a 41. körben. Az élen álló Massa egy körrel később teljesítette utolsó kiállását, és simán visszatért csapattársa elé. A Ferrari versenyzőinek tehát tizenhat köre maradt arra, hogy eldöntse a küzdelmet. Közben Heidfeld és Kovalainen is kiállt tankolni,a sorrend nem változott.

Tizenöt körrel a futam vége előtt viszont a harmadik helyen autózó Hamilton jobb első defektet kapott a pálya hátsó részében. A brit versenyző mellett többen is elmentek miközben a sérült gumival lassú sebességgel a boxba tartott. A McLaren szerelői azonnal reagáltak, de mielőtt még lecserélték volna Hamilton gumiját, Alonso üzemanyagot vételezett, és teljesítette utolsó kiállását. A spanyol ezzel felugrott a harmadik helyre, így komoly lehetőséget kapott, hogy csökkentse a különbséget csapattársával szemben.

Hamilton az ötödik helyen folytatta a körözést, és bár úgy tűnt, megfoghatja a Heidfeldet, a McLaren első szárnya megsérült és vesztett sebességéből, így a mögötte autózó Kovalainen egyre közelebb került a brit versenyzőhöz.

Az élen viszont már az utolsó tíz körben eldőlt a küzdelem. Massa tovább növelte előnyét Raikkönennel szemben, aki ugyan az utolsó előtti körben megfutotta a verseny leggyorsabb körét, de a végeredményen ez semmit sem változtatott. Massa tehát tavalyi sikere után megnyerte a Török Nagydíjat, és ezzel csökkentette lemaradását a bajnokságban.

A harmadik helyen a McLaren spanyol versenyzője, Fernando Alonso futott be, mellyel öt pontra csökkentette a különbséget a defekt miatt az ötödik helyen befutó Hamiltonnal szemben. Nick Heidfeld a negyedik helyre hozta be a BMW Saubert, míg a Renault finn pilótája, Heikki Kovalainen remek teljesítményt nyújtva Hamilton mögött, a hatodik pozícióban végzett. A pontszerzők sorát Nico Rosberg és Robert Kubica zárta.

Érdekes megjegyezni, hogy csak egy kieső volt a versenyen, Mark Webber.

Török Nagydíj - verseny


Poz Pilóta    Csapat           Idő
 1. Massa     Ferrari       (B) 1h26:42.161
 2. Raikkonen   Ferrari       (B) +   2.275
 3. Alonso    McLaren-Mercedes   (B) +  26.181
 4. Heidfeld   BMW Sauber      (B) +  39.674
 5. Hamilton   McLaren-Mercedes   (B) +  45.085
 6. Kovalainen  Renault       (B) +  46.169
 7. Rosberg    Williams-Toyota   (B) +  55.778
 8. Kubica    BMW Sauber      (B) +  56.707
 9. Fisichella  Renault       (B) +  59.491
10. Coulthard   Red Bull-Renault   (B) + 1:11.009
11. Wurz     Williams-Toyota   (B) + 1:19.628
12. R.Schumacher Toyota        (B) +   1 kör
13. Button    Honda        (B) +   1 kör
14. Davidson   Super Aguri-Honda  (B) +   1 kör
15. Liuzzi    Toro Rosso-Ferrari  (B) +   1 kör
16. Trulli    Toyota        (B) +   1 kör
17. Barrichello  Honda        (B) +   1 kör
18. Sato     Super Aguri-Honda  (B) +   1 kör
19. Vettel    Toro Rosso-Ferrari  (B) +   1 kör
20. Yamamoto   Spyker-Ferrari    (B) +   2 kör
21. Sutil     Spyker-Ferrari    (B) +   4 kör

Leggyorsabb kör: Raikkonen, 1:27.295, 57.kör

Kiesők:
Pilóta    Csapat           Kör
Webber    Red Bull-Renault   (B)  10

Az eredmények nem hivatalosak

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!