Friss hírek

A Ferrari magyarázatot adott a gyenge kezdésre

A Ferrari elnöke, Luca di Montezemolo úgy gondolja, hogy az idei évben bevezetésre került, nem megfelelően megfogalmazott, többértelmű szabályok okolhatók azért, hogy csapata gyengén kezdte az idei évet a Forma-1-ben.

A Ferrari elnöke, Luca di Montezemolo úgy gondolja, hogy az idei évben bevezetésre került, nem megfelelően megfogalmazott, többértelmű szabályok okolhatók azért, hogy csapata gyengén kezdte az idei évet a Forma-1-ben.

Az olasz alakulat egyetlen pontot sem szerzett az első három versenyen, és a pontgyűjtést csak a hétvégén kezdte meg Bahreinben, ahol tavaly a dobogó legfelső fokán ünnepelhetett.

A Ferrari elnöke elkísérte csapatát a hétvégi futamra, ahol készségesen válaszolt az újságírók kérdéseire, és arról is beszélt, minek tudható be ez a fajta visszaesés.

“Nyolc bajnoki címet szereztünk tíz éven belül. Az elmúlt két esztendőben pedig három címet zsebeltünk be a négyből, és az egyet pedig az utolsó futam, utolsó körének utolsó kanyarjában veszítettünk el. Éppen ezért azt gondolom, hogy előre kell tekintenünk. Azonban meg kell értenünk, hogy mi az oka a gyengélkedésünknek, és ezt véleményem szerint az idei szabályokban kell keresnünk” – mondta di Montezemolo a hétvégén Bahreinben.

“Szerintem három okot lehet felsorolni, melyek közül az első az, hogy nagyon rosszul megírt szabályaink vannak, amiknek több értelmezésük van. Emiatt pedig különböző autók vannak a mezőnyben.”

“A második ok a KERS, ami rengeteg pénzt visz el. Mindez nem is nagyon zavart bennünket, mert elvileg azért vezették be, hogy közelebb hozza a sportban és a közúti autókban használt technológiákat, ezzel is környezettudatosabbá téve az F1-gyet. Azonban meglepett, hogy ez csak egy javaslat, nem is gondolták komolyan. Extra pénzt jelentett számunkra, és igazából nem is volt értelme, hiszen most további pénzt kell beleinvesztálni a fejlesztésekbe, hogy versenyképessé tegyük az autót.”

“A harmadik ok az, hogy egy kicsit későn kezdtük meg az autó intenzív fejlesztését. Ez egy kicsit bosszantó, különösen, mikor ennyit változnak a szabályok, de az év végéig harcban voltunk a bajnoki címért, így nem volt elég erőforrásunk.”

“Van még valami, mégpedig az, hogy talán egy kissé önelégülté váltunk, ami előfordul, mikor túl sok a siker, és elkezded azt hinni, hogy verhetetlen vagy. Néha jól jön ez a magabiztosság, azonban máskor sokkal jobban teszed, ha a földön, vagy inkább a föld alatt jársz” – folytatta az elnök.

Di Montezemolo azt is elmondta, hogy véleménye szerint most máshol tartana csapata, ha már az elején elveti a KERS használatának lehetőségét, és azonnal megkezdi a munkát duplafedelű diffúzorán.

“Ha másképpen értelmeztük volna a szabályokat, ahogy azt egyesek tették, és nem fektetünk ennyi energiát a KERS fejlesztésébe, helyette inkább egy más fenéklemezt építünk, akkor most teljesen másképpen beszélnénk a Ferrariról” – tette hozzá az olasz szakember, aki optimistán látja a jövőt, és úgy gondolja, csapata képes lesz fordítani a jelenlegi helyzeten.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

További cikkek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!